Crna hronika

Od 2018. godine u zatvor unijeto 735 telefona

 Tokom protekle i ove godine u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija unijeto je 735 mobilnih telefona, za koje se još ne zna kako su tamo dospjeli. Za to vrijeme uhapšeni su zatvorski policajci Dejan Đuranović (34) iz Danilovgrada, Ivan Martinović (35) i Alen Beganović zbog sumnje da su iskoristili položaj i doturali mobilne telefone pritvorenicima. 
Od 2018. godine u zatvor unijeto 735 telefona
Nova PobjedaIzvor

Đuranović, Martinović i Beganović su suspendovani i u toku je krivični postupak protiv njih. Za sada se ne zna koliko su unijeli telefona, da li su to radili za novac, koliko su naplaćivali svoje usluge, kao ni koliko dugo su to radili. 

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su kazali da je prošle godine zaplijenjeno 514 telefona. Među nedozvoljenim sredstvima službenici su pronašli i „materije nepoznatog porijekla“, kao i improvizovane bodeže. 

- Kontinuiranim aktivnostima na očuvanju bezbjednosti službenici obezbjeđenja UIKS-a su u prethodnoj godini pronašli i oduzeli 514 mobilnih telefona, 19 PVC zamotuljaka biljne i/ili praškaste materije nepoznatog porijekla, 97 improvizovanih bodeža i drugo – kažu iz Uprave. Od početka godine službenici obezbjeđenja su pronašli i oduzeli 221 mobilni telefon, 26 PVC zamotuljaka nepoznate sadržine, 83 improvizovania bodeža i drugo. - O svim slučajevima pronalaska materije nepoznate sadržine obavještavana je i Uprava policije radi eventualnog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti – kazali su iz UIKS-a.

 POSTUPCI 

Oni su naveli da je u prethodnom periodu u dva slučaja protiv tri službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog sumnje da su pokušali omogućiti licima lišenim slobode posjedovanje stvari i predmete čije je držanje i upotreba zabranjeno u zatvoru. 

- O navedenim slučajevima obaviještena je i Uprava policije, čiji su službenici u saradnji sa tužilaštvom preduzeli radnje i mjere iz svoje nadležnosti – kazali su iz UIKS-a. Pojašnjavaju da je u jednom disciplinskom postupku protiv jednog službenika UIKS-a donesena prvostepena odluka o disciplinskoj odgovornosti i da je u toku postupak po žalbi. Kako dodaju, u drugom slučaju donijeta je odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv dva službenika i predmet je proslijeđen na postupanje Disciplinskoj komisiji.

 - U saznanju smo da je protiv ovih službenika UIKS-a u toku i krivični postupak, do čijeg okončanja je prema ovim službenicima uvedena privremena mjera (do okončanja disciplinskog i krivičnog postupka) ograničenje vršenja dužnosti-suspenzija – precizirali su iz UIKS-a. Prema saznanjima Pobjede, istražitelji imaju operativna saznanja da ima još službenika za koje se sumnja da se bave ovim „dodatnim poslom“, a svoju jednu uslugu naplate koliko mjesečno prime platu. Ipak, odgovor na pitanje da li imaju ta saznanja, iz UIKS-a nijesmo dobili.

SNIMCI IDU U JAVNOST 

Da su se zatvorenici ,,oslobodili“ i da imaju telefone, najbolje pokazuju i nedavni snimci iz zatvora koji su objavili mediji. Na jednom se osuđenik Nebojša Stipe Stijepović žali na tretman u zatvoru, a na drugom zatvorenik ,,ušmrkava terapiju“, kako su to kazali iz UIKS-a. Nije poznato kako su u ruke osuđenika Kazneno-popravnog doma dospjeli telefoni, koji su proslijeđeni medijima. Ali se zna da je osim službenika UIKS-a, Upravi policije u toku 2018. godine i u 2019. godini prijavljeno i 12 posjetilaca koji su pokušali da unesu nedozvoljene stvari i predmete u kompleks UIKS-a. Od početka godine službenici obezbjeđenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su obavili 1.233 pretresa. Ovaj podatak ne znači mnogo ako se uzme u obzir sumnja da onaj ko je doturio telefon obavlja pretres. 

- Službenici u vršenju poslova obezbjeđenja kontinuirano preduzimaju službene radnje koje su usmjerene na kontroli zatvorenika i prostora u kojem oni borave. Radnje pretresa službenici mogu vršiti samoinicijativno, na osnovu naređenja neposrednog starješine, lica koje rukovodi zatvorom, starješine UIKS-a, a što prevashodno zavisi od operativnih saznanja službenika UIKS-a – kazali su iz ove ustanove. Oni pojašnjavaju da zabranjene predmete zatvorenici kriju na različitim mjestima (ispod dušeka, u garderobi, toaletu i sl.), a što je ograničeno samo njihovom dosjetljivošću. 

DETEKTORI I OMETAČI 

Da imaju problem sa unošenjem mobilnih telefona kojem očito ne mogu stati na put, imali su u vidu u UIKS-u kada su tražili ugradnju sistema za detekciju digitalne komunikacije koji će ometati njihovo korišćenje. 

- U odnosu na savremene izazove, rizike i prijetnje, između ostalog prepoznata je potreba za daljim unapređenjem tehničke komponente zaštite u UIKS-u kroz nabavku sistema za detekciju digitalne komunikacije za organizacionu jedinicu KPD, za šta su i opredijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 298.000 eura. Za organizacionu jedinicu Istražni zatvor Podgorica, sistem za detekciju digitalne komunikacije je Upravi za izvršenje krivičnih sankcija doniran od strane Vlade SAD-a – naveli su iz UIKS-a. Očekuju da će instalacijom sistema za detekciju digitalnih komunikacija onemogućiti zloupotrebu mobilnih telefona od „strane lica lišenih slobode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija“. Skorašnja dešavanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija o zapljeni pola kilograma nepoznate materije u krugu Kazneno popravnog doma i objavljivanje snimka na kojem zatvorenik ušmrkava opet „nepoznatu materiju“ jasan su pokazatelj da ono što se činilo nemogućim, izgleda je surova realnost. Iako je vještačenjem utvrđeno da „nepoznata materija“ koju je neko unio u zatvor nije eksploziv kako se prvobitno sumnjalo, ne umanjuje ozbiljnost situacije. 

U zvaničnom saopštenju navedeno je da je ta smjesa pronađena u dijelu gdje ne borave zatvorenici, što ukazuje na sumnju da je onda unio neko od službenika jer, kako su pojasnili, zatvorenici nemaju pristup tom dijelu zatvora. Za sada nije utvrđeno šta je zapravo pronađeno, kao ni kako je taj paket „putovao“ do Kazneno-popravnog doma, jer su dodatna vještačenja u toku. Ono što je sigurno je da se ova zapljena, ma što god ona bila, ne smije olako shvatiti. 

NEDOVOLJNO SLUŽBENIKA 

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je zaposleno 514 izvršilaca, od čega je 377 zatvorskih policajaca, ali to nije dovoljno. - Trenutan broj službenika UIKS-a nije dovoljan za obavljanje poslova i radnih zadataka koji su dati u nadležnost ovom državnom organu, zbog čega nadležni u UIKS-u u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom preduzimaju kontinuirane aktivnosti na stvaranju uslova za povećanje broja izvršilaca u ovom državnom organu – kazali su iz UIKS-a.
 

Portal Analitika