Rukomet

Žele, mogu i moraju da pobijede

Odbrana Valčee, koja je u prvoj utakmici sa Bitighajmom pokazala znake slabosti, totalno je potonula u prvom poluvremenu u Brestu sa 22 primljena gola! Francuske rukometašice uspjele su da otupe i napadačku oštricu gošći iz Rumunije, oduzmu kreativnost i brzinu, što je rezultiralo sa samo devet golova u mreži Sandre Toft.
Žele, mogu i moraju da pobijede
ArenaIzvor

Takva Valčea, ranjiva zbog poraza u drugom kolu LŠ od 13 golova razlike, stigla je prije dva dana u Podgoricu, s cilljem da se vrati na zacrtani put i zaigra na provjerenu kartu španskih bekova Fernadez - Gonzales, te sve boljih krila, kao što je Norgard (u Brestu šutirala 10-9).

MOŽEMO – MORAMO

- Čeka nas meč sa najozbiljnijom ekipom. Nakon poraza od Bresta uradiće sve što je potrebno da nas pobijede. Naravno, mi se pitamo, a i znamo šta možemo da očekujemo od njih. Vjerujem da sve zavisi od nas i našeg pristupa. Spremale smo se se maksimalno, a naša jaka želja i energija mora se vidjeti od prve sekunde - napomenula je Jovanka Radičević.

Krilo Budućnosti je prošle godine upoznala snagu Valčee nastupajući za Bukurešt.

- Prijeti nam opasnost sa svih pozicija. Valčea praktikuje španski stil rukometa s dosta ukrštanja i nastavaka. Moramo zbog toga da budemo oprezne, a samo s adekvatnom odbranom možemo do trijumfa, to jest - moramo. Jovanka je upozorila na individualni kvalitet igračica iz Rumunije.

- Na svakoj poziciji imaju odlične igrače. Bekovska linija je uigrana, pravi problem protivničkoj odbrani ako nije na visokom nivou. Glavno oružje je tranzicija i napad, nezgodni su, a mi, nažalost, nijesmo imali često priliku da igramo protiv igrača koji bukvalno pronalaze i poenti-raju iz malog prostora. Našoj odbrani nekako je uvijek bilo lakše igrati protiv bekova koji su šuteri, a bekovi Valčee su neatipični. Zato moramo da budemo izuzetno agresivne i pametne. Ne smijemo da radimo ono što priželjkuju - gubimo gustinu.

To što je bilo u avgustu, ostaje u avgustu, tada je Buduć-nost dva puta bila bolja od Valčee, pretrčale ih i izdominirala u defanzivi.

- Bilo je što je bilo. Možda smo baš pripremne utakmice, pred Brest, imali u glavama. Možda je to što smo pobjeđivali i mislili o tome dovelo do poraza. Zato mečevi iz pripremnog perioda nijesu validni za nas. U pripremi za Valčeu fokusirali smo se na druge stvari.

Valčea i s golmanske pozicije prijeti.

- Jake su na toj poziciji, a s Martom Batinović su dobili puno. Marta je igrala s nama, poznaje nas, ali se ne treba opterećivati golmanima. Mislim da smo dovoljno iskusne i kvalitetne da svaka od nas može do gola. Ko god da je na golu, a bili su bolji i kvalitetniji, znali smo da poentiramo - poručila je Radičević.

FOKUS

Protekla sedmica, nakon poraza od Bresta, prošla je na podizanju samopouzdanja. Sedmica nakon prve pobjede u Ligi šampiona bila je mirnija po pitanju nekih ključnih stvari. Strah i pritisak su nestali. 

- U Njemačkoj smo došli do važnog trijumfa, a dobar posao završili u odbrani, koja večeras mora biti bolja. Mislim, prije svega, na gustinu i jedinstvo, zato što Rumunke forsiraju dug napad. Znaju protivničku odbranu da dovedu do pada koncentracije, a onda koriste najmanju rupu da poentiraju - upozorila je Jauković.

Lijevi bek Budućnosti upo-zorava na još neke stvari koje bi mogle da zavaraju kada je riječ o Valčei.

- Rumunke u u Francuskoj nijesu pokazale pravo lice, a ni mi u porazu od istog rivala. Dužni smo i navijačima bolje izdanje. Biće ,,tuče“ za dva boda. Nadam se da ćemo ih ,,prebiti“ do odmora, da znaju đe su došle.

Fokus na odbranu, fokus na napad, pažnja na srednjeg beka Fernandez.

- Nije igrala u pripremnim mečevima, a neke od nas su igrale protiv nje u Taragioni na Mediteranskim igrama. Ona je mozak ekipe, sve počinje od nje, najopasnija je za proigravanje, voli igru jedan na jedan. Za nju je potrebna gustina. Potrudićemo se da bude tako, kako ne bi osjetila ili vidjela pravi prostor.

Duel crnogorskog i šampiona Rumunije počinje večeras od 19 časova u ,,Mo-rači“. Ovo je 11 duel dva tima, koja su do sada upisala po pet pobjeda.

Portal Analitika