Abiznis

Trudnice bez zakonske zaštite od otkaza

Trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu morale da otvore bolovanje. To proizilazi iz odredaba nacrta novog zakona o radu, po kojima poslodavac nije u obavezi da trudnici produži ugovor o radu na određeno vrijeme ukoliko istekne tokom trudničkog bolovanja, piše Dan.
Trudnice bez zakonske zaštite od otkaza
Portal AnalitikaIzvor

Savjetnica za pravna pitanja u Uniji slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je za Dan da su se kroz radnu grupu za izradu zakona zalagali da se uvede zaštita za sve žene koje su angažovane na određeno vrijeme, ako u toku trajanja takvog ugovora ostanu trudne i budu primorane da silom prilika koriste trudničko bolovanje zbog održavanja trudnoće.

“U važećem Zakonu o radu, zaštita trudnica nije predviđena i ukoliko su angažovane po ugovoru o radu na određeno vrijeme i ukoliko otpočnu trudničko, poslodavac ima pravo da im tokom trudničkog bolovanja otkaže ugovor o radu na određeno vrijeme njegovim istekom. Na drugoj strani, za porodilje koje tokom trajanja ugovora o radu otpočnu porodiljsko odsustvo zakonodavac je predvidio za poslodavca obavezu da njihov ugovor produži sve do isteka porodiljskog odnosno do godinu dana. Naravno takva zaštita nije apsolutna jer poslodavac nema obavezu da produži ugovor nakon porodiljskog, ali je bitno da tokom njegovog trajanja žena prima platu i njihovo socijalno osiguranje teče”, ističe Mihajlović.

Za razliku od njih, objašnjava Mihajlović, trudnice su nezaštićene i sada, a biće i ubuduće ako se usvoji aktuelni tekst koji je trenutno na kontroli u Briselu.

“Sama činjenica da rade po ugovoru o radu na određeno vrijeme, a da se za vrijeme trudničkog nalaze u osjetljivoj situaciji, situacija je nalagala da budemo odgovorni prema njima i da obavežemo poslodavca da ima obavezu da im ugovor produži. Uprkos našem zalaganju u radnoj grupi, to nije prošlo, iako je u jednom trenutku taj predlog bio prihvaćen. Kada se prelazio tekst zakona po drugi put, poslodavačka udruženja su bila protiv takvog predloga pa je prevagnulo mišljenje da se takva norma izbaci i ona nije u trenutnom tekstu”, navodi Mihajlović.

Sindikati su insistirali na zaštiti trudnica, poslodavci nisu podržavali njihov zahtjev, ali je konačnu odluku donijela Vlada, odnosno njeni predstavnici u radnoj grupi.

“Predstavnici Vlade su prevagnuli na kraju da se briše predlog zarad nekih drugih kompromisa. Unija se ipak nada da će se kroz dalji postupak rada i u skupštinskoj proceduri naš predlog usvojiti”, kaže Mihajlović.

U Udruženju Roditelji ne kriju razočarenje što novi zakon ne predviđa zaštitu trudnica iako je postojalo obećanje da će to biti urađeno. Predsjednica Udruženja Kristina Mihailović kazala je za Dan da su trudnice danas najugroženija kategorija na tržištu rada jer ih masovno otpuštaju.

“Ne treba generalizovati, ali činjenica je da ogroman broj žena gubi posao kada ostanu trudne. Problem je i sa porodiljama koje ostaju bez posla kada im istekne porodiljsko, jer im se ugovori ne produžavaju. Kada je urađen zakon bilo je rečeno da su trudnice zaštićene, da je tekst poslat u Brisel na reviziju i mi smo ovih dana saznali da je norma o zaštiti trudnica izbrisana. To je nedopustivo i mi ćemo tražiti da se ta norma vrati jer ovo zaista nije u redu”, ističe Mihailović.

Portal Analitika