Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • DRI: Slučaj kao Regionalni vodovod još nijesmo imali; Regionalni vodovod: Ovako revizori ne treba da rade

DRI: Slučaj kao Regionalni vodovod još nijesmo imali; Regionalni vodovod: Ovako revizori ne treba da rade

Menadžment JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje dovodi u zabludu javnost o sadržaju kontrolne revizije tog preduzeća za 2016, saopštili su juče iz Državne revizorske institucije.
DRI: Slučaj kao Regionalni vodovod još nijesmo imali; Regionalni vodovod: Ovako revizori ne treba da rade
PobjedaIzvor

Prethodno je UO Regionalni vodovod taj izvještaj ocijenio ,,skandaloznim pokušajem optuživanja menadžmenta Regionalnog vodovoda i članova UO da su oštetili preduzeće navodnim ispuštanjem pregovora sa austrijskim Štrabagom“.

 Iz DRI su juče kazali da je za 15 godina njihovog rada ,,ovo prvi slučaj da subjekt revizije, nakon objavljivanja konačnog izvještaja putem medija, daje svoju interpretaciju sadržaja izvještaja i to na način da se javnost grubo dovodi u zabludu“.

- U skladu sa profesionalnim ISSAI standardima i principima revizije javnog sektora, DRI neće ,,polemisati“ o sadržaju nalaza revizije putem medija. Posebno ne u situaciji kada odgovorni za zakonitost rada ovog JP za argument u prilog svog profesionalnog rada koriste floskule poput ,,da sa indignacijom odbacuju kao neosnovane tvrdnje nadležnog kolegijuma“ ili ,,skandalozni pokušaj DRI da optuži menadžment državnog preduzeća“ - navode iz državne revizije i dodaju da DRI nije nadležan da ,,optužuje“.

- Ta nadležnost je u rukama državnog tužilaštva i policije kojima je, na njihov zahtjev, već predat konačan izvještaj i druga prateća dokumentacija vezana za ovu reviziju - kazali su u saopštenju iz DRI.

Regionalni vodovod: Izvještaj pokazatelj kako revizor ne treba da radi

Izvještaj DRI o kontrolnoj reviziji JP Regionalni vodovod ostaće zabilježen kao dokument kako nikada ne bi trebalo da radi revizor, a kamoli tako važna i nezavisna institucija kao što jeste i treba da bude DRI - naveli su iz ove kompanije reagujući na reagovanje DRI. Naveli su da bi bili saglasni sa stavom DRI da mediji nijesu mjesto za iznošenje revizorskih informacija, da ne dolaze prekasno, jer je ,,2017. nezvanični „PR“ DRI medijima dao lažne informacije pokrećući kampanju protiv Regionalnog vodovoda, o čemu imamo jasne dokaze“.

Tokom kontrole DRI imali smo još dva medijska pritiska pokrenuta od istih osoba, na koje nijesmo odgovarali, već strpljivo, dokumentacionom osnovom i zvaničnim dopisima tražili zaštitu poslovnog i ličnog integriteta i utvrđivanje istine - navode iz JP i dodaju da je ,,više nego skandalozno pokrenuti neutemeljenu kampanju, „udariti“ na jedno od najuspješnijih državnih preduzeća, lični integritet upravnog odbora i menadžmenta iznošenjem neistina i onda predložiti da se to zaboravi“.

Istakli su da je za 15 godina rada DRI Regionalni vodovod prvi slučaj da je izvještaj o reviziji najprije dostavljen medijima, pa tek onda Vodovodu i ostalim nadležnim subjektima, što je

Portal Analitika