Politika

Vuletić: Plašim se da ne možemo kažnjavati poslanike dok ne donesemo Zakon

Nijesam čvrsto stava da možemo poslovnički regulisati pitanje novčanog kažnjavanja poslanika koji ne dolaze na posao. Plašim se da zadiremo u zakonsku regulativu koja se bavi tim poslovima, jer postavlja se pitanje da li se na poslanika mogu primijeniti odredbe zakona o radu ili radnim odnosima – kazao je za Pobjedu Milorad Vuletić, poslanik DPS-a i član Administrativnog odbora.
Vuletić: Plašim se da ne možemo kažnjavati poslanike dok ne donesemo Zakon
PobjedaIzvor

Vuletić ističe da je „pravi preduslov“ za definisanje statusa poslanika i njegovih obaveza donošenje zakona o Skupštini.

Poslovničke odredbe o novčanom kažnjavanju poslanika koji neopravdano odsustvuju sa sjednica parlamenta i radnih tijela još se ne primjenjuju, jer je Administrativni odbor stava da on ne može da procjenjuje šta je opravdani, a šta neopravdani izostanak, te da se ta pitanja moraju preciznije definisati.

- Poslovnički smo morali da reagujemo u dijelu neispunjavanja obaveza pojedinih poslanika za vrijeme mandata. Već tri godine grupa poslanika ne ispunjava radne obaveze u parlamentu, kako u radnim tijelima, tako i u plenumu. Koristili smo iskustva iz regiona i država EU i na bazi njih pokušali da poslovnički reagujemo, odnosno da na neki način uvedemo red i obavežemo kolege da se prema radnim zadacima odnose profesionalno – kazao je Vuletić.

On je rekao da je nastao „vrlo bitan“ problem, a to je da li se poslovnički može to pitanje regulisati tako da se za nedolazak u parlament mogu utvrditi novčane kazne. - Namjeravali smo da doradimo kriterijume po kojima bismo se upravljali, ali stručna javnost je podijeljena oko toga da li se obaveze iz radnog odnosa mogu regulisati Poslovnikom. Moj lični stav je da nijesam čvrsto na toj liniji da možemo poslovnički regulisati to pitanje na najbolji način. Plašim se da zadiremo u dio zakonske regulative koja se bavi tim poslovima – kazao je Vuletić. Prema njegovim riječima, interesantno je pitanje da li se na poslanika mogu primijeniti odredbe Zakona o radu ili radnim odnosima.

- Da li je poslanik u radnom odnosu u Skupštini ili je to samo izborna funkcija za vrijeme trajanja mandata, i da li on odgovara građanima koji su mu dali mandat ili obavezama koje mu nameće Skupština? Pored još nekih dilema poslanika, zastali smo malo sa izradom kriterijuma, ali svakako cijenim da bi trebalo iskoristiti iskustva iz regiona i EU, kako bismo uozbiljili i upristojili ponašanje poslanika u parlamentu – istakao je Vuletić.

Kazao je da pravi preduslov da bi se odredio klasičan status poslanika i njegove profesionalne obaveze prema parlamentu trebalo bi da bude predmet zakona o Skupštini ili drugog propisa koji bi omogućio da se definišu detalji tih pitanja. - To je moj stav, ali kako se bude opredijelila većina, i ja ću to podržati – dodao je Vuletić.

Skupština je 31. jula usvojila izmjene Poslovnika, čiji je predlagač Andrija Popović (LP), a kojima je predviđeno da se poslanik koji neopravdano odsustvuje iz parlamenta duže od 30 dana kazni oduzimanjem 50 odsto plate, a onaj ko neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice primiće zaradu manju za 40 odsto.

Portal Analitika