Košarka

Sunovrat NBA legende: Izbačen iz tržnog centra dok je prosio, novca nema ni za hljeb

Mnogi NBA igrači su nakon završetka karijere uspjeli da potroše ogromne količine novca i da na kraju ostanu bez ičega.

Sunovrat NBA legende: Izbačen iz tržnog centra dok je prosio, novca nema ni za hljeb
Portal AnalitikaIzvor

Puno je takvih primjera, a jedan od onih koji je potrošio stotine miliona dolara je nekada najbolji igrač NBA lige Alen Ajverson.

Samo od ugovora u najjačoj ligi svijeta tokom karijere Ajverson je inkasirao 155 miliona dolara. Tu je naravno i desetine miliona dolara od sponzora, a Alen je očigledno smatrao da novac nikada neće nestati.

Ipak, lagodan život ga je skupo koštao. Trošio je legendarni košarkaš na dnevnom nivou ogromne količine novca, a na kraju je završio kao prosjak u jednom tržnom centru.

Radnik ovog centra je za američke medije opisao svoj susret sa Ajversonom, koji je prosio da bi imao šta da jede.

"Zamolio sam prosjaka da ode, a ne možete ni zamisliti kako sam bio potresen kada sam vidio da je u pitanju Ajverson. To je bio najteži trenutak u mom životu. Moj heroj iz djetinjstva je morao napustiti centar zbog prosjačenja".

Ajverson je tokom karijere za jedno veče trošio i po 30.000 dolara samo u striptiz klubovima.

"Znao je potrošiti i po 30.000 dolara. Ja sam stajao pored i sakupljao novac koji je njemu ispadao. Nekada sam od njega plaćao igračice, a znao sam i dobar novac odnijeti kući. Bio sam ruki i divio sam mu se", rekao je nekadašnji saigra Mat Barns.

Ajverson je bio zaista čudesan na parketu, posebno u dresu 76ersa, gdje je radio čuda. Igrao je još za Denver, Detroit i Memfis, a jedno vrijeme za Bešiktaš.

Karijeru je završio sa 26.7 poena u prosjeku i važi za jednog od najboljih strijelaca koji se ikad pojavio u najjačoj ligi svijeta.

Portal Analitika