Abiznis

Skandalozan pokušaj DRI da optuži menadžment Regionalnog vodovoda

Upravni odbor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je, reagujući na nedavni izvještaj DRI, ocijenio ,,skandaloznim pokušaj optuživanja menadžmenta kompanije i članova UO da su oštetili preduzeće navodnim ispuštanjem pregovora sa Štrabagom“.
Skandalozan pokušaj DRI da optuži menadžment Regionalnog vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

DRI je prije nekoliko dana objavila kontrolnu treviziju JP i saopštila da je Specijalnom državnom tužilaštvu i Upravi policije dostavila informacije i dokumentaciju vezano za reviziju ovog preduzeća.

Iz Regionalnog vodovoda juče su saopštili da je UO na sjednici u Podgorici razmatrao konačan izvještaj kontrolne revizije DRI i stavove Revizorskog odbora Regionalnog vodovoda. Podsjetili su da je kolegijum DRI, kojim je rukovodio Zoran Jelić, u julu 2017. izdao 36 preporuka, od kojih se 32 odnose na preduzeće, a četiri na druge državne organe. - Kontrolnom revizijom u 2019. utvrđeno je da je 90 odsto preporuka realizovano, a nadležni kolegijum DRI nije izdao nijednu preporuku koja ukazuje na nenamjensko trošenje sredstava, zloupotrebu službenog položaja ili bilo koji drugi oblik nesavjesnog postupanja koji bi izazvao materijalnu štetu preduzeću, tj. državnoj imovini - navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik UO Dragan Asanović. Podsjećaju da su jedini pregovori Regionalnog vodovoda i Štrabaga vođeni 2014, da ih je prekinuo Štrabag i odmah pokrenuo sudski postupak pred crnogorskim sudovima o priznanju odluke „neugovorene, a time i nenadležne arbitraže iz Pariza“.

- Netačno je da su pregovori vođeni 2017. U januaru te godine Štrabag je preko Ministarstva finansija inicirao pregovore, ali isključivo o dinamici plaćanja 12 miliona eura dosuđenih arbitražom – naveli su iz JP i podsjetili da je u januaru 2017. postupak pred Privrednim sudom bio u toku, pa se „postavlja pitanje ko bi platio višemilionski iznos bez dokumentacione osnove, za radove koji nijesu izvedeni“.

- U januaru 2017. imamo tri odluke Privrednog suda u korist Regionalnog vodovoda, da bi već u martu iste godine godine isti sud i četvrti put odbio zahtjev Štrabaga za priznanje nenadležne i neugovorene arbitraže iz Pariza - shodno konvenciji UN o priznanju i izvršenju međunarodnih arbitraža i na temelju crnogorskog zakona o arbitraži - konstatovali su iz preduzeća i najavili da očekuju odluku Ustavnog suda u vezi tog spora koji traje od 2009. godine.

- UO je sa dozom profesionalnog razočaranja konstatovao kao grubu neistinu da postoji ijedan zahtjev kolegijuma DRI za dostavljanje bilo kojeg dokumenta, koji Regionalni vodovod nije u cjelosti ispoštovao - navodi se u saopštenju i ističe da sa indignacijom odbacuju kao neosnovane tvrdnje kolegijuma DRI da je Regionalni vodovod uticao na pogrešne odluke Vlade kao osnivača o transformaciji preduzeća, po pitanju učešća IRF-a u vlasničkoj strukturi firme.

- Ističemo profesionalizam svih zaposlenih i menadžmenta Regionalnog vodovoda i stotinu partnera, koji su kroz period blokade računa, koji je trajao 268 dana, očuvali funkcionalnost regionalnog vodovodnog sistema i time omogućili uspješan završetak dvije turističke sezone, kao oslonca cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore - ističe se u saopštenju.

Portal Analitika