Zanimljivosti

Jedno od najvećih i najvažnijih otkrića: Arheolozi pronašli više od dvadeset drevnih kovčega

Arheolozi su pronašli više od 20 drevnih drvenih kovčega u blizini egipatskog grada Luksora, saopštilo je državno Ministarstvo za antikvitete.
Jedno od najvećih i najvažnijih otkrića: Arheolozi pronašli više od dvadeset drevnih kovčega
N1Izvor

Kovčezi, čiji su jarko obojeni ukrasi još vidljivi, otkriveni su u tebanskoj nekropoli Asasif, na zapadnoj obali Nila. Kovčezi su bili poređani u dva nivoa, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.

Ministarstvo je opisalo ovo otkriće kao "jedno od najvećih i najvažnijih" u posljednjih nekoliko godina. Više detalja biće objavljeno na konferenciji za novinare u subotu, prenosi BBC.

Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja (664-332. p.n.e.) starog Egipta. Međutim, tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292. p.n.e.), koja je bila prva u okviru Novog Kraljevstva. Pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Ahenatona i Tutankamona.

Prošle sedmice, Ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorovoj zapadnoj dolini.

 

Portal Analitika