Region

Grupa mladića godinu silovala djevojčicu, sud ih pustio da se brane sa slobode

Zadarska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv sedam mladića iz okoline Zadra zbog sumnje da su od avgusta prošle do jula ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta.
Grupa mladića godinu silovala djevojčicu, sud ih pustio da se brane sa slobode
Portal AnalitikaIzvor

Mladići su ta silovanja snimali mobilnim telefonom i tim snimcima godinu dana ucjenjivali žrtvu kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

Kako bi je dodatno uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njen bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od osumnjičenih za silovanje.

Za teška krivična djela protiv polne slobode, za polni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne povrede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mjesta, a dvojica žive u komšiluku.

Policija je prošlog petka privela petoricu mlađih punoljetnika, bez dvojice osumnjičenih maloljetnika, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom tužilaštvu i kod sudije istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Istražni sudija Ivan Marković, prema nezvaničnim informacijama, nije našao razloge zbog kojih bi petorici osumnjičenih za silovanje odredio pritvor, iako im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom ovog strašnog nasilja, koja inače živi s njima u istom mjestu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Masovno iživljavanje

Djevojčica je, kako navode hrvatski mediji, postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja sedmorice mladića od ljeta prošle godine, kada joj je bilo 15 godina.

Bila je dio istog društva koje se zajedno provodilo preko ljeta. U tom društvu nalazio se i njen bivši mladić.

Tokom jedne večeri, kada se društvo zabavljalo uz alkohol i narkotike, na tinejdžerku su nasrnula trojica mladića. Među njima je bio i njen bivši momak. Odveli su je u sobu, zaključali i potom ju je jedan 19-godišnjak silovao. Tada su nastali i prvi telefonski snimljeni filmovi kojima će je kasnije ucjenjivati. Na kraju je njen bivši dečko i istukao kako bi je “uvjerio” da o tome nikome ne govori.

Snimak je postao sredstvo ucjene kojom je sedam mladića od maloljetnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimak izbrisati ako ponovno pristane na seksualne odnose s njima, a kad bi ih ona odbila, oni bi joj prijetili da će snimak poslati njenim roditeljima, školskim prijateljima i drugima, te da će je tako “razotkriti”.

Ucijenjena, prestravljena i psihički izmaltretirana tinejdžerka je pod prisilom ponovno imala odnose s njima, a oni su to iznova koristili za snimanje novih filmova kojima su je opet ucjenjivali i tako nastavljali užasnu psihičku torturu, zlostavljanje i seksualno iskorištavanje nerećne tinejdžerke.

Prema saznanjima policije, u razdoblju od godinu dana maloljetnicu su grupno silovali u najmanje šest navrata. Samo jednom u takvom silovanju uičestvovalo je dvoje mladića, u ostalim situacijama troje ili četvoro.

Prema maloljetnici su se ponašali kao prema stvari, u jednoj situaciji su joj najprije doslovno pokidali odjeću, a potom je seksualno iskoristili.

Kad ih je djevojka na kraju molila da joj to više ne rade i da je ostave na miru, njen bivši dečko je krvnički isprebijao uz prijetnju: “Ubiću te ako prijaviš ili ispričaš o ovome policiji ili bilo kome!”

Priča dospjela do policije

Kako je cijela priča dospjela do policije, još nije poznato. Neki sagovornici kažu da žrtva iz straha nije htjela govoriti o tome što je mjesecima prolazila, niti obavijestiti policiju, iako je već duže vrijeme bila depresivna, povučena, izgledala je loše i ni sa kim nije htjela da se druži. Živjela je u svakodnevnom hororu da će biti razotkrivena i osramoćena, a pritom niko nije znao kroz što prolazi i kako je njeni “prijatelji”, momci iz komšiluka, iskorištavaju na najgori mogući način. Bojala se reakcije svoje porodice i sredine, a ponajviše nasilnika.

Drugi izvori tvrde da je prijava policiji došla od strane Centra za socijali rad koji je o strašnom zločinu prema maloljetnoj djevojci saznao preko škole koju je pohađala i gdje su neki nastavnici bili jako zabrinuti za njeno zdravstveno stanje. Policija je dojavu dobila u četvrtak i već u petak je privela osumnjičene.

Strašan zločin prema djevojci duboko je potresao cijelo mjesto u okolini Zadra, ali i izazvao oprečne reakcije. U petak kada je petorica osumnjičenih bila privedena, zajedno s njima ispred Prve policijske stanice u Zadru došli su i njihovi roditelji i rodbina, koji su navodno glasno negodovali i optuživali žrtvu da je ona svojim ponašanjem njihovim sinovima dala povod za seriju masovnih silovanja tokom godinu dana

Portal Analitika