Društvo

Kinez naš jezik učio zbog fudbala, filmova i bombardovanja, pamtiće ljepote Crne Gore (VIDEO)

Kinez koji odlično govori naš jezik – Zhao Peng, novinarima kojima je bio predvodilac tokom prošlonedjeljnje posjete Kini, rekao je da ga zovu Miloš. Tako će nam, kaže, biti lakše da se sporazumijevamo.
Kinez naš jezik učio zbog fudbala, filmova i bombardovanja, pamtiće  ljepote Crne Gore (VIDEO)
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Srpsko hrvatski jezik studirao je na Univerzitetu u Pekingu. U Beogradu je živio četiri godine kao dopisnik kineskog radija, a u našoj zemlji je boravio i privatno i poslovno.

Da studira srpsko – hrvatski jezik odlučio se zbog fudbala, filmova, ali i bombardovanja kineske ambasade za vrijeme NATO intervencije.

“Još se sjećam 1988. kada je Jugoslavija učestvovala na svjetskom prvenstvu i bio sam fasciniran njihovom igrom. Čudio sam se zašto se njihova imena završavaju na ić… Drugi razlog je NATO bombardovanje, posebno kada je bombardovana naša ambasada u Beogradu i kada je poginulo troje naših novinara. To je tragedija koja se još uvije pamti. Tada sam vidio da su neki studenti išli da protestuju ispred američke ambasade u Pekingu i tada sam saznao da postoji katedra kod nas za srpsko hrvatski jezik. Ima i još jedan razlog... a to su filmovi bivše Jugoslavije”, priča on u razgovoru za naš portal.

Govoreći o tome  da li u Kini i ima slobode medija i ima li razlike u radu novinara na Balkanu i Kini, odgovara: “apsolutna sloboda je ideal koju svako želi, ali ona ne postoji”.

U našoj zemlji je boravio poslovno i privatno kao turista. "Mala zemlja po broju stanovnika, manja nego što ima mjesna zajednica u Pekingu. Al njene ljepote ću uvijek pamititi”, kazao je on opisijući Crnu Goru.

Cijeli razgovor pogledajte u video u nastavku:

 

 

 

Portal Analitika