Region

Izbori za promjenu sistema vrijednosti

Prijevremeni izbori koji su održavani 6. oktobra ove godine na Kosovu, bez sumnje mogu da se smatraju izbori za promijenu sistema vrijednosti.
Izbori za promjenu sistema vrijednosti
Albinot Maloku
Albinot MalokuAutor
Portal AnalitikaIzvor

Stepen političke kulture kod građana je postigao najviši nivo od kada postoj pluralizam na Kosovu. Građanima Republike, povratilo se uvjerenje da oni mogu da kroje svoju budućnost glasom.

Na ovim izborima nisu mogli utjecati niti veze sa partijama koje su vodile državu i imale mogućnost da zaposle, niti one koje su imale ekonomsku moć, a niti propaganda da o svemu određuju međunarodni faktor koji je na Kosovu. Kao proces, izbori su tekli na najbolji mogući način, bez dvojbe mogu se uzeti ka primjer svim zemljama u regionu. 

Prvi, pa, i pobijednik poslije izbora izašao je pokret “Samoopredeljenje” koji vodi Albin Kurti, čovijek koji nikada nije bio u vlasti ili dio vlasti na državnom nivou. Bez ikakve pomoći sa strane, bez pomoći medija, analitičara, bez pomoći međunarodnih aktera, sam je osvojio prvo mjesto. Bitno je da bude jedini kandidat za premijera Republike Kosovo.

Ustav Kosova je tako definiran da stranka sa najvećim brojem osvojenih glasova poslije izbora ima tu mogućnost predlaganja kandidata za premijera. Ako pobjednik izbora nema minimalno 61 poslanika u Skupštini Kosova, onda mora da traži partnera za koaliciju. Kurti već je ima, a to je Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova. Njih dvoje su dobili povjerenje građana Kosova, koji ujedno predstavljaju novinu, i njihovoj koalicija se aplaudira. 

Od izbora niko nije izašao gubitnik. Albin Kurti i njegova stranka su prvi pobjednici, Demokatski savez Kosova je dobila priliku da učini duboku reformu unutar sebe i da se stara garnitura povuče, pošto oni više nemaju mjesta tu, Demokratska partija Kosova koja je bila u vlasti više od 12 godina da se sa pozicije opozicionera vrati sebi i svojim redovima oštrom i novom politikom. A dobitnička lekcija za Alijansu za Budućnost Kosova je najjasnija: u politici ne smiješ uvijek biti tvrdoglav i hotimičan. Dok stranke koje nisu prešle izborni prag od 5% ne moraju postojati, ionako one su dobile do sada vlast na račun kusura. 

Budućeg premijera Kosova, Albina Kurtija i njegovu vladu očekuje puno posla i izazova. Od prvih poslova unutar zemlje je borba protiv koorupcije i nepotizma. Tri najnapadnutija sistema su sudstvo i tužilaštvo, obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita. 

Ono što građani očekuju od nove vlada jeste da ona da mogućnost meritokraciji i da meritokracija bude princip u državnim poslovima. 

Na vanjskom planu izazovi Kurtijeve vlade je završna faza dijaloga Kosova i Srbije. Na ovom planu, Albin Kurti je bio decidivan i konkretan da on nije protiv dijalog sa Srbijom, ali nikako bez principa i kako je išlo do sada. Taksa koju je uvela Haradinajeva vlada Srbiji i Bosni i Hercegovini će se promijeniti u potpuni reciprocitet u svim segmentima između Kosova i pomenutih država. 

Građani Kosova su svijesni da Kurtijeva vlada nema magični štap da sve odradi brzo, ali se vjeruje da će ona biti ta koja će izgraditi dostojanstvo državljanima Republike.

U Albina Kurtija se gleda kao u čovjeka koji će i sa stranim faktorom izgraditi odnose partnerstva i korektnog prijateljstva. Ono što se najviše očekuje i nada se jeste da promijeni sistem vrijednosti najprije u politici pa i u ostalim oblastima života na Kosovu. Ostaje da se vidi. Nade nisu bez pokrića i očekivanja su pod kontrolom!

(Autor je politički analitičar iz Prištine)

Portal Analitika