Društvo

Vlada pomaže rješenje problema u taksi prevozu

Strukovni sindikat taksista Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Borislavom Pavlovićem, uz podršku generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića, sastao se juče sa premijerom Duškom Markovićem kako bi razmotrili naredne korake u rješavanju problema u auto-taksi prevozu.
Vlada pomaže rješenje problema u taksi prevozu
Dnevne novineIzvor

Pavlović je kazao DN da su analizirali stanje, gdje je zajednički konstatovano da skoro ništa nije urađeno u rješavanju sive ekonomije i haotičnom stanju u taksi prevozu, ali da će uz podršku Vlade nastaviti sa aktivnostima na rješavanju problema. Ističe da su dobili uvjerenja da će Vlada uticati na opštine kako bi se zajedničkim aktivnostima riješio problem, jer Vlada nema velike ingerencije kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

“Osim nekih stavki u glavnom gradu i opštini Bar skoro ništa nije urađeno. Dogovorili smo dalje korake i Vlada će pokušati da utiče na smanjenje sive ekonomije. Uključiće se i inspekcije na državnom nivou, a uskoro se očekuje i usvajanje izmjena i dopuna novog zakona, koji bi trebalo da doprinese boljoj situaciji i u auto-taksi prevozu”, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, malo se do sada uradilo na rješavanju problema u auto-taksi prevozu, te da je zakazao rad opštinskih službi, ali da je ovo prva Vlada, koja je ovaj problem pomjerila sa “mrtva tačke”.

“Ostvarili smo kontakte sa svima i svi su rekli da smo u pravu, a skoro ništa nije urađeno da se nagomilani problemi riješe. Svih 13 tačaka (evidentirani problemi) je još ranije pokrenuto, ali sve su i dalje u proceduri i na čekanju”, istakao je Pavlović.

Strukovni sindikat taksista ranije je predložio i ukidanje nadležnosti Komunalnoj policiji u kontroli prevoza putnika, što je i sada bio predlog, jer su taksisti kao glavnog krivca za haos u prevozu označili upravo nerad nadležnih opštinskih službi. Pavlović podsjeća da lokalne uprave ne poštuju prava legalnih prevoznika, kao ni zakon i preporuke Vlade da se konačno siva ekonomija smanji u ovoj oblasti.

“Stanje i aktuelna situacija u auto-taksi prevozu pokazuje da Podgorica treba da ima 1.300 zaposlenih, a trenutno ih nema ni 400, što jasno pokazuje nerad i nezainteresovanost nadležnih gradskih službi. Slična situacija je i u ostalim opštinama, ali niko ništa ne preduzima” kazao je Pavlović.

Tokom naredne sedmice Strukovni sindikat taksista Crne Gore održaće sjednicu izvršnog odbora na kojoj će se razmotriti naredni koraci, te da će, kako kaže Pavlović, pokušati da dođu do rješenja pregovorima, a ne na ulici.

Portal Analitika