Abiznis

SDP ponovo predlaže smanjenje oporezivanja bruto plata

Socijaldemokratska partija je prije četiri mjeseca u skupštinsku proceduru predala predlog zakona kojim be se značajno smanjila stopa oporezivanja bruto plata, sa sadašnjih 67% na 55% na iznos neto zarade. Nažalost, vladajuća većina je do sada dva puta odbila da stavi taj predlog na dnevni red zasijedanja, istakao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.
SDP ponovo predlaže smanjenje oporezivanja bruto plata
Portal AnalitikaIzvor

 “Taj zakon je dio reformskog paketa zakona koji SDP predlaže u Skupštini, a kojim bi se značajno smanjila poreska opterećenja na zarade, povećala minimalna zarada na 250 eura i smanjili iznosi PDV-a na električnu energiju i akciza na gorivo. Time bi svaka crnogorska familija dobila prosječno po 100 eura neto prihoda više mjesečno, a zbog širenja poreske baze i veće ekonomske aktivnosti bi prihodi države ostali na istom nivou kao danas”, naveo je Zeković u izjavi dostavljenoj medijima. 

Naglasio je da su poslodavci u Crnoj Gori najoporezovanjiji u regionu, time i najmanje konkurentni, pa ne čudi podatak da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15-tak posto.

"S druge strane, Vlada Federacije BiH je predložila da se značajno smanje porezi i doprinosi na zarade i da se uvede startni neoporezivi dio od čak 411 eura. Startni neoporezivi dio zarade u Crnoj Gori ne postoji. Dok se sve zemlje regije i Evrope utrkuju koja je će ponuditi bolje uslove, niže poreze, veće plate i povećati minimalnu zaradu, naša vlast se uspavljuje u zemlji blagostanja sa drugog dnevnika državne televizije. Vlada Sjeverne Makedonije je uvela mjeru da ko god poveća platu za 100 eura na taj iznos neće plaćati poreze i doprinose. Vlada Srbije smanjuje ukupne poreze i doprinose od 1.1.2020, dok istovremeno povećava minimalnu platu na 258 eura. Slično rade i Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Poljska, Slovačka, Mađarska i ostale zemlje EU, na taj način pokušavajući da smanje odlazak stanovnika iz tih zemalja. Umjesto toga, Vlada je povećavala akcize, PDV i cijenu električne energije i time dovela do pada životnog standarda za 2.8% u protekloj godini”, konstatovao je Zeković.  

Kako je dodao, kumulativna inflacija u periodu od kad su plate i penzije zamrznute dostigla je preko 15%, odnosno za toliko se živi gore u Crnoj Gori u odnosu na period prije 5-6 godina.

“Mjere koje predlaže SDP su upravo na fonu ovih predloga i paket reformskih zakona koji unaprjeđuju standard građana pa će ih naši poslanici opet predložiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore.", zaključio je Zeković.
 

Portal Analitika