Kultura

Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ u NB Bugarske

Matica crnogorska u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka (BAN) u Nacionalnoj biblioteci Bugarske „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji, u petak 11. oktobra 2019, organizuje predstavljanje svoje izložbe „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ - 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika – prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina.
Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ u NB Bugarske
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanom otvaranju će govoriti predsjednik Bugarske akademije nauka Julian Revalski, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, ministri kulture Bugarske i Crne Gore, Boil Banov i Aleksandar Bogdanović koji će izložbu i otvoriti.

Izložbu činе 24 bogato ilustrovana panoa, rađena je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku. Za ovu priliku je pored postojećeg, urađen i katalog na bugarskom jeziku. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Materijal za ovu izložbu pored Crne Gore, prikupljan je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Tom prilikom je uspostavljena bliža saradnja sa institucijama kulture ovih zemalja.

Na zahtjev Naučnog arhiva Bugarske akademije nauka i umjetnosti, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sofiji i uz pomoć Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori, dogovoreno je da se izložba postavi u centralnom holu Nacionalne biblioteke Bugarske.

Otvaranje izložbe Crnogorsko ćirilsko štamparstvo predstavlja sastavni dio programa obilježavanja velikog jubileja, 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka, čija će centralna proslava i svečanost biti održana 12. oktobra.

Ovaj događajje, pored ukazane časti da Matica crnogorska u Bugarskoj predstavi svoju izložbu, značajna promocija blistavog trenutka crnogorske nacionalne kulture i identiteta – izdanja Crnojevića štamparije i štamparije Božidara i Vićenca Vukovića.

Istog dana, u petak 11. oktobrau 14 časova, Matica crnogorska će sa Naučnim arhivom Bugarske akademijenauka potpisati ugovor o restauraciji, digitalizaciji i suizdavaštvu Psaltira s posljedovanjem, najrjeđe knjige iz Crnojevića štamparije, koja je u posjedu ove renomirane institucije.

Portal Analitika