Abiznis

ŽPCG pred stečajem

Izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) Nenad Babić nema informaciju da li će Poreska uprava zatražiti uvođenje stečaja u ovu kompaniju, ali nije pretjerani optimista i smatra da može doći do uvođenja stečaja u ovu kompaniju.
Foto: Pobjeda
Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici te željezničke kompanije sjutra će održati sastanak sa predstavnicima PU, koja je prije nekoliko dana dostavila upozorenje preduzeću ŽPCG da duguje pet miliona eura za poreze i dažbine te da će u slučaju da ne izmire dug morati da im blokiraju račune i pokušaju prinudno da ga naplate.

- Ne znam da li će PU zatražiti uvođenje stečaja u ŽPCG. Mi ćemo sjutra održati sastanak sa predstavnicima PU, ali na osnovu dosadašnjih informacija iz PU, nijesam siguran da ŽPCG neće ući u stečaj – kazao je Babić Pobjedi.

On je dodao da su predstavnici ove kompanije imali sastanak sa predstavnicima PU. -Na tom sastanku su predstavnici PU bili malo čvršćeg stava i naveli da ne mogu više tolerisati poreski dug ŽPCG-a – upozorio je Babić.

On je naveo da je nesporno da dug od oko pet miliona eura prema PU postoji, ali da je on stariji od dvije - tri godine i da ga ŽPCG ne može izmiriti iz sopstvenih poslovnih prihoda.

- Na PU je da odluči hoće li zatražiti uvođenje stečaja u ŽPCG i hoće li imati razumijevanja i ostaviti nam još vremena da tražimo rješenja – rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, predstavnici menadžmenta ŽPCG su imali neke kontakte u vezi sa ovom problematikom sa predstavnicima Vlade ali, kako kaže, za sada nije ništa precizno dogovoreno i još se traži rješenje. On je dodao da se dug kompanije na osnovu poreza i doprinosa za zarade zaposlenih kreće oko pet miliona eura.

- Taj dug se nekad malo spušti, a nekad poveća, jer mi plaćamo nešto, nije da ne plaćamo, ali nam je problem poreski dug koji je nastao ranije – istakao je Babić.

On smatra da vozovi ŽPCG ne bi stali u slučaju uvođenja stečaja.

- Ja mislim da vozovi ne bi stali, sigirno da to niko ne želi. Smatram da bi glavni cilj uvođenja stečaja bio reorganizacija i smanjenje broja radnika – rekao je Babić.

On je saopštio da ŽPCG ima oko 380 radnika i da se plateisplaćuju redovno. Babić je podsjetio da kompanija prima državne subvencije, da bi uopšte mogla poslovati i na ovaj način.

ŽPCG je u prvih šest mjeseci ostvario gubitak u poslovanju od 754.065 eura, ali je značajno manji u odnosu na uporedni period lani kada je iznosio 1,37 miliona eura.

Opširnije u Pobjedi... 

Portal Analitika