Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Tivat: Aukcijom dječijih likovnih radova organizovano donatorsko veče za nabavku novog ultrazvučnog aparata

Tivat: Aukcijom dječijih likovnih radova organizovano donatorsko veče za nabavku novog ultrazvučnog aparata

Donatorsko veče na kojem su prikupljana sredstva za nabavku novog ultrazvučnog aparata za ginekološku ambulantu u Domu zdravlja Tivat održano je sinoć u Atrijumu Buća Luković, na inicijativu predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca.
Tivat: Aukcijom dječijih likovnih radova organizovano donatorsko veče za nabavku novog ultrazvučnog aparata
InfobiroIzvor

Prisutni su bili u mogućnosti da doniraju kroz aukcijsku kupovinu 30 izloženih likovnih radova na temu „Majka i dijete“ autora učenika tivatskih osnovnih škola, Muzičke škole, SMŠ Mladost i petogodišnjaka vrtića „Bambi“.Prilikom izbora likovnog rada, donatori su dobijali smjernice za uplatu sredstava na žiro-račun koji je otvoren povodom ove akcije.
Zahvalivši se prisutnima, predsjednik Opštine je istakao da je ideja vodilja donatorske večeri samo jedna - Pokazati humanost i solidarnost na djelu.
"Ovo znači da i u narednom vremenskom periodu, i u narednoj budućnosti mi treba da pravimo ovakve skupove, u duhu savremene poslovne kulture, i da imamo izraženu tu crtu društvene odgovornosti. Ono što je takođe jako bitno jeste 8. oktobar Međunarodni dan humanosti, i humanitarnih akcija - To veže ovu noć, i ovo donatorsko veče", naveo je Kusovac.

foto3

Opština Tivat, kako je dodao, podržava i Dom Zdravlja, pa je samo u toku turističke sezone ta zdravstvena ustanova podržana u djelu Hitne službe, turističke službe, ali i svih ostalih aktivnosti.
"Ne želeći da oduzimam previše vremena, želim još da dodam sledeće - da zahvalim prvo investitorima, i strateškim investitorima koji su do sada imali inicijativu i realizovali odeđene aktivnosti, iz zdravstvene oblasti i socijalne zaštite. Takođe, ovdje prisutnima na bezrezervnoj podršci, koji će pomoći i doprinijeti da se ovaj projekat realizuje. I ne samo prisutnima, nego i kolegama i koleginicama, donatorima i investitorima koji opravdano nisu mogli biti ovdje, ali koji će nesebično pomoći u narednim danima", zaključio je Kusovac.
Kako je istakla dr Julija Samardzić, nabavkom najsavremenijeg ultrazvučnog aparata biće značajno unaprijeđen rad Savjetovališta za reproduktivno zdravlje i trudnice Doma zdravlja.
"Kroz naš dispanzer, i kroz našu ambulantu nedjeljno prođe otprilike stotinjak žena. Naravno, u vrijeme sezone taj broj je daleko veći, tu su turistkinje i stranci dakle, odgovornost je ogromna. Trudnice koje imaju neke tegobe, putnici, prolaznici, ovo je turistički grad i potrebe se povećavaju. Kod mene je trenutno registrovano nešto više od 4.000 žena", rekla je Samardžić.

foto4

Aparat bi trebalo da podržava svojim softverom, onaj dio koji se odnosi na vođenje trudnoće, jer u tom smislu potrebe su porasle, i žene su sve zahtjevnije, i rizici su sve veći.
"Taj aparat ima i pojačan softver i hardver, a vrijednost aparata bi trebala da bude između 45.000 i 50.000 eura. Benefiti su ti, što će koristiti našem dispanzeru za žene - One, stoga, neće više morati da idu u Kotor i gube svoje dragocjeno vrijeme. Takođe, taj aparat će imati i dopler, što je bitno da se mjeri protok kod bebe, ali i da se odredi stepen ugroženosti kod bebe", kazala je Samardžić.
Donatorskoj večeri su prisustvovali predstavnici tivatskih kompanija, ugostitelji, opštinskih i javnih preduzeća,  preduzetnici i pojedinci koji su se odazvali akciji.
„Zvanice koje su bile spriječene da dođu na donatorsko veče, najavile su uplatu donacije, a račun ostaje otvoren do Novembarskih dana za sve uplate dobrotvora, prijatelja grada, djece, zdravlja i budućnosti uopšte. Namjera je da unaprijedimo brigu o budućim majkama a time i najmlađima. Planirali smo zabavno donatrosko veče u čemu su nam mnogo pomogli učenici. U Ime Opštine posebno im se zahvaljujem, kao i direktorima obrazovnih ustanova što su omogućili da u saradnji sa profesorima likovne umjetnosti i vaspitačima za kratko vrijeme djeca naslikaju radove“, saopštila je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja mr Darka Ognjanović.

Portal Analitika