Politika

RADULOVIĆ: Nema uslova za aktiviranje klauzule balansa

Klauzula balansa nije jednostavan metod koji se aktivira preko noći i za njeno aktiviranje treba da postoje dugotrajne i teško rješive prepreke u komunikaciji između Evropske unije i date države, što u Crnoj Gori nije slučaj, ocijenio je za Dnevne novine predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.
RADULOVIĆ:  Nema uslova za aktiviranje klauzule balansa
Dnevne novineIzvor

Priču oko aktiviranja klauzule balansa pokrenuo je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je kazao da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24.

Njegove navode, međutim, odmah je demantovala Evropska komisija, a portparolka te institucije Maja Kocijančić kazala je da se aktivacija klauzule balansa primjenjuje u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini.

“To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, kazala je Kocijančić.

Momčilo Radulović takođe objašnjava da se klauzula balansa aktivira kada u zemlji postoje dugotrajni, sistematski i i strukturalni problemi za koje u tom trenutku u dužem trajanju teško da ima rješenja.

“Pošto takve situacije u Crnoj Gori nema ni na vidiku, teško da bi ozbiljan političar, analitičar, govorio o klauzuli balansa u ovom trenutku. Umor od proširenja je već nešto drugo, to je generalna ocjena. Riječ je o opštem pojmu koji se tiče proširenja u cjelini, svih zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire”, navodi Radulović.

On ističe da Crna Gora za sada radi svoj posao dobro, te da su neke oblasti veoma dobro ocijenjene, neke dobre.

“U nekim oblastima treba napretka, u nekim imamo i dalje problema. To su oblasti koje su u svakoj od zemalja koje su pregovarale sa EU bile uvijek do kraja predmet pregovaranja, a u mnogima su i dan danas problematične. To je nešto što će nas pratiti i nakon učlanjenja i nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, navodi Radulović, dodajući da nije politički mudro upotrebljavati teške konstrukcije kao što je klauzula balansa.

Portal Analitika