Društvo

IZJZ: Puši oko deset odsto učenika između 13 i 15 godina

U Crnoj Gori oko deset odsto učenika su trenutni korisnici duvanskih proizvoda, od čega 11,6 odsto dječaka i 8,1 procenata djevojčica, pokazalo je Globalno istraživanje pušenja kod mladih GYTS, koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore sproveo prošle godine.
IZJZ: Puši oko deset odsto učenika između 13 i 15 godina
Mina Izvor

Podaci su pokazali da je najviše učenika eksperimentisalo sa cigaretama (prvi put probali)između 12 i 13 godina starosti, prenose Dnevne novine.

Istraživanje je uključilo 4.216 učenika starosti od 13 do 15 godina, koji su išli u osmi i deveti razred osnovne i prvi razred srednje škole.

“Gotovo trećina učenika (27,8 odsto) je u nekom momentu probala duvan. Ukupno 4,5 odsto učenika su trenutno korisnici drugih duvanskih proizvoda, a 2,2 odsto su trenutni korisnici bezdimnog duvana", kaže se u iastraživanju.

Kako se navodi, gotovo svaki sedmi učenik (14,9 odsto) je kazao da bi u budućnosti mogao postati korisnik nekih duvanskih proizvoda, a 5,9 odsto ispitanika pretpostavlja da bi u budućnosti mogao uživati u cigaretama.

Podaci su pokazali da je najviše učenika eksperimentisalo sa cigaretama (prvi put probali cigarete) između 12 i 13 godina starosti (29,4 odsto), a zatim između 14 i 15 godina (26,3 odsto).

“Češće nego svaki peti učenik (21,4 odsto) je naveo da je eksperimentisao sa upotrebom duvanskih proizvoda sa sedam i manje godina starosti i to znatno češće dječaci nego djevojčice”, ističe se u istraživanju Instituta.

Nešto više od četvrtine učenika pušača (26,3 odsto) tokom dana konzumira između dvije i pet cigareta, a slično (24,6 odsto) je učešće onih koji konzumiraju manje od jedne cigarete dnevno.

Portal Analitika