Kultura

Bogdanović: Program “Kreativna Crna Gora” pokrenut da poveže umjetnost i preduzetništvo

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je Vlada Crne Gore program “Kreativna Crna Gora” pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, te da slijedi drugi konkurs tokom kojeg će biti opredijeljen još izdašniji budžet.
Bogdanović: Program “Kreativna Crna Gora” pokrenut da poveže umjetnost i preduzetništvo
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je govorio na izložba proizvoda nastalih u okviru programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora”, koja je održana večeras na platou ispred budućeg objekta Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici.

“Početkom godine raspisali smo prvi konkurs, nudeći mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje – inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će ujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze. U okviru prvog konkursa, dobili smo 11 proizvoda iz različitih oblasti , a ova noć potvrđuje da naši autori posjeduju i kreativnost i viziju. Stoga, uz podršku Ministarstva kulture, znatan dio stvaralaca već je našao i put do tržišta, a dio proizvoda iz programa “Kreativna Crna Gora” danas je vidljiv na javnim površinama, na prestižnim međunarodnim filmskim i drugim smotrama, ali i kod različitih distributera i izdavača, koji su sa izuzetnim zadovoljstvom prihvatili ova djela kao inovativan segment prezentacije Crne Gore”, naglasio je Bogdanović.

daniela-gasparikova-otvaranje-izlobe-kreativna-crna-gora

 

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da kreativne industrije u našoj državi jesu nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

“Večeras smo svjedoci buđenja novog sektora koji nudi pregršt razvojnih potencijala. Kultura i kreativne industrije su jedan od nedovoljno iskorištenih resursa koji mogu biti zamajac inkluzivnog ekonomskog rasta. Sve to doprinosi smanjenju nejednakosti i u konačnici -  postizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu, koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte. Pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada”, kazala je Danijela Gašparikova.

Večerašnja izložba protekla je uz dobru posjetu i veliko interesovanje za proizvode, što je ujedno bila i najava za sljedeću etapu programa “Kreativna Crna Gora”.

Podsjetimo, u okviru navedenog programa, Ministarstvo kulture je autorima obezbijedilo sredstva za prostor i opremu za rad, te mogućnosti za plasman proizvoda. Na taj način, Crna Gora već je napravila prve iskorake u realizaciji mjera iz oblasti kreativnih industrija.

 


 

Portal Analitika