Društvo

Stanković ostaje

Tužilački savjet danas će izabrati vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca nakon što je juče, 7. oktobra, Ivici Stankoviću istekao mandat, a prema saznanjima Pobjede, on će ostati na čelu tužilačke organizacije do izbora novog.
Stanković ostaje
PobjedaIzvor

Kako je saopšteno na sajtu Tužilačkog savjeta, danas nastavljaju prvu vanrednu sjednicu „sa dnevnim redom - donošenje odluke o izboru - određivanju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca“.

- Odredbom člana 19 Poslovnika Tužilačkog savjeta predviđeno je da je prilikom raspravljanja o kandidatima u postupcima izbora, ocjenjivanja i prilikom odlučivanja o disciplinskoj odgovornosti javnost isključena – piše u kratkoj najavi.

Kako je Pobjeda već pisala, u Tužilačkom savjetu ima i onih koji smatraju da Stankoviću, zbog afera u koje ga je upleo odbjegli crnogorski biznismen i bankar Duško Knežević, optužujući ga da je primao mito, ne bi trebalo dati povjerenje da rukovodi Tužilaštvom do izbora novog čelnika ove institucije.

Smatraju da on nema legitimitet da bude vršilac dužnosti s obzirom na to da je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog Kneževićevih optužbi. Kontraargument većine članova Tužilačkog je, međutim, da bi odluka da ne izaberu Stankovića za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca značila „pobjedu organizovanog kriminala i kriminalaca nad institucijama sistema“. Ističu da bi to značilo da Kne žević „rukovodi Tužilaštvom i vodi kadrovsku politiku“. Konkurs za vrhovnog državnog tužioca raspisan je u avgustu, ali se na oglas nije prijavio niko.

 Zbog toga će se crnogorska tužilačka organizacija ponovo naći u takozvanom v.d. stanju, situacija u kojoj je bila i prije imenovanja Stankovića 2014. godine. Čak godinu i po tužilačkom organizacijom rukovodio je vršilac dužnosti, državni tužilac Veselin Vučković. Uz Stankovića su stale i njegove kolege. Dali su mu bezrezrevnu podršku i izjasnili se da niko od njih ne želi da bude vršilac dužnosti.

- Kako god da se stvari budu odvijale, rad Tužilaštva neće biti blokiran. Tužioci u Tužilačkom savjetu su ozbiljni ljudi, sa uspješnim karijerama i naravno da će se odgovorno odnijeti prema svakoj situaciji. U krajnjem, ukoliko bude potrebe, tužioci će predložiti kolegu koji bi „premostio“ kao vršilac dužnosti vrijeme do izbora novog vrhovnog tužioca – kazao je u ponedjeljak za Pobjedu državni tužilac u Vrhovnom tužilaštvu i predsjednik Udruženja tužilaca Veselin Vučković.

Istakao je da Stanković ima podršku kolega, ali da svakako neće dozvoliti da zbog podrške njemu Tužilaštvo dođe u situaciju da mu prijeti blokada rada, jer bi to bilo neodgovorno. Knežević je objavio audio snimke svojih razgovora sa generalnim sekretarom Vrhovnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem, koji je navodno bio „kurir“ preko kojeg je dostavljao Stankoviću novac. Stanković je kategorično demantovao da je primao mito, a i sam Vujošević je nakon hapšenja ispričao da je lagao Kneževića i da nije davao novac Stankoviću. Stanković, po automatizmu, istekom mandata postaje državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu i prema zakonu može biti jedan od kandidata za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. On neće moći da prisustvuje sjednici Tužilačkog savjeta, jer istekom mandata na funkciji vrhovnog državnog tužioca on više nije član ovog tijela.

Portal Analitika