Protokol

Ministar Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje

Tokom prvog dana zvanične posjete Kairu, šef crnogorske diplomatije prof. dr Srđan Darmanović susreo se sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem.
Ministar Darmanović u Kairu: Snaženje dijaloga i ekonomske saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom održane su prve političke konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, tokom kojih su razmotreni modaliteti buduće saradnje kroz intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje sveobuhvatnih bilateralnih i ekonomskih veza između Crne Gore i Egipta.

Pozdravljena je dinamika aktuelne saradnje u oblasti turizma, te ukazano na potrebu jačanja ekonomske saradnje i privrednih kontakata, budući da za to postoje brojni potencijali, posebno u oblastima saobraćajnog povezivanja, kulture, energetike. 

Ministri su se saglasili da će u cilju intenziviranja ekonomskih veza nastojati da što skorije dođe do formiranja crnogorsko-egipatskog privrednog komiteta i potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji, što bi za cilj imalo i dalje privlačenje egipatskih investitora u Crnu Goru.

Naglašen je značaj saradnje na polju odbrane, dok je na liniji infrastrukturnog povezivanja, posebno apostrofirano interesovanje Egipta za uspostavljanje pomorske linije Bar-Aleksandrija.

Tokom konstruktivnih i sadržajnih konsultacija, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima na regionalnom i globalnom planu, te razmotrili dalje modalitete za unapređenje saradnje u multilateralnim okvirima.
 

Portal Analitika