Kotor: Gradiće podzemni prolaz na rivi

U Kotoru bi naredne godine trebalo da se gradi pothodnik na rivi, , što bi bio adekvatan odgovor na saobraćajne gužve u tom gradu, saopštio je predsjednik Opštine Željko Aprcović.
Kotor: Gradiće podzemni prolaz na rivi
Radio Kotor/Mina biznisIzvor

On je za Radio Kotor kazao da bi odgovor na saobraćajne gužbe bilo i kvalitetnije upravljanje pješačkim tokovima, kao i parkingom automobila i izletničkih autobusa.

"Gradnjom pothodnika i upravljanjem pješačkim tokovima naredne godine ćemo imati mogućnost da bar amortizujemo saobraćajne gužve", rekao je Aprcović.
Prema njegovim riječima, podaci govore da kao najveći problem turisti apostrofiraju saobraćajne gužve. Aprcović je najavio nova parking mjesta u nekim ulicama uz naplatu.

On je saopštio da je zbog nepostojanja adekvatne skupštinske odluke, kojom bi se regulisalo parkiranje oko 20 hiljada turističkih autobusa, koliko se procjenjuje da ih je ove godine stiglo u Kotor, izgubljeno oko 500 hiljada eura.

"Ako znamo da je u turističkim autobusima od 30 do 55 sjedišta, onda je oko 700 hiljada do 800 hiljada turista došlo na ovaj način. Oko 500 hiljada ih je stiglo kruzerima. Sam podatak da od 1988. nijesmo imali nikakve izmjene i dopune Odluke o saobraćaju, da smo imali dvije izmjene zakona 2004. i 2012. dovoljno govori o tome da smo o saobraćaju malo vodili računa”, naveo je Aprcović.

Nacrt odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Kotor, koji je zaključkom Skupštine opštine od 30. septembra stavljen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana, s razlogom izaziva, kako je rekao, budnu pažnju.

“Razlog je što saobraćaj moramo prilagoditi potrebama naše opštine, građanima i turistima koji posjećuju grad", kazao je Aprcović.

U planu je smanjenje tonaže za kamione koji se kreću lokalnim putevima nosivosti i po 40 tona, uništavajući posebno priobalni kroz Dobrotu, Perast i od Pelazuzice do Stoliva. Cilj je da se smanji tonaža, od pet do deset tona.

Svi parking prostori će u skladu sa Odlukom o regulisanju saobraćaja biti povezani, imaće displeje i obavještavati o slobodnim mjestima, kako bi se izbjeglo lutanje.

"Podaci govore da oko 30 odsto vozača zbog neinformisanosti o parkingu prave gužvu. Namjera je da se disperzivnost pješaka smanji na najbolju mjeru i da se kanališe njihov prelaz preko ulica. Info-table za parkiranje će biti gotove do naredne sezone", rekao je Aprcović.

Kako je uticaj izletničkog turizma na saobraćaj u gradu dominantan, do januara se planira obavještavanje agencija o parkinzima, ukrcaju i iskrcaju putnika, naplati takse u skladu sa Odlukom o iskorišćavanju kulturnih dobara.
 

Portal Analitika