Politika

Goati: Nema primjera da je tehnička vlada dala dobre rezultate

Predsjednik Transparentnosti i profesor političkih nauka Vladimir Goati kaže da se tehnička vlada pominje i kao jedna od opcija i u Srbiji, ali da on ne može u komparativnoj praksi da nađe neki primjer koji bi tu opciju osnažio i pokazao da je dala dobre rezultate.
Goati: Nema primjera da je tehnička vlada dala dobre rezultate
Dnevne novineIzvor

Goati je u intervjuu za Vikend novine rekao da se ne može reći da je u Crnoj Gori riječ o nekoj pat situaciji, "jer Vlada i demokratski izabrani parlament funkcionišu, kao i sve institucije".

"Ne znam ni za kakvu drugu argumentaciju, koja bi mogla da osnaži tu varijantu, da neko bez izbora uđe u tehničku vladu. Ne čini mi se da je to varijanta koja bi Crnoj Gori donijela neke veće šanse za budućnost", istakao je Goati.

VN: Koliko će rješavanje vjerskih pitanja imati uticaja na dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni?

GOATI: Crna Gora je višenacionalno, višereligiozno društvo koje se tokom jugoslovenskih iskušenja izuzetno dobro pokazalo. Crna Gora je u vrijeme najtežih nacionalnih i vjerskih rascjepa uspijevala i uspjela da sačuva vjersku i nacionalnu toleranciju. Srećom, čini mi se da se to vrijeme ne može porediti, sada je mnogo manje opasno nego u vrijeme raspada Jugoslavije i vjerskih i nacionalnih rascjepa. Teško je pretpostaviti da će sada imati probleme zemlja koja je tada uspijevala da sve te Scile i Haribde vjerskih i nacionalnih lomova uspješno izbjegne i očuva toleranciju. Vjerska i nacionalna tolerancija je imperativ za svaku vlast. Nemam utisak da u Crnoj Gori postoji akutna opasnost od takvih tenzija. Nema nijedan element koji bi o tome govorio. Vlast u Crnoj Gori, koliko vidim, nastoji da tolerantnom politikom održi taj ideal i princip tolerancije. Čini mi se da u tome ima uspjeha.

VN: Kakvu atmosferu možemo očekivati tokom predizborne kampanje? Mislite li da će biti miješanja sa strane?

GOATI: Miješanja će biti. Ovdje demokratija i izbori nijesu ustaljeni mehanizam. U našim malim balkanskim državama imate snage koje još gledaju negdje na stranu, na prošlost. Biće ono što je bilo i u svim do sada održanim izborima. Ukoliko imate miješanje u izbore, kao na primjer, na prošlim predsjedničkim izborima u SAD-u, sigurno je da će i u Crnoj Gori biti nekih miješanja.

Međutim, siguran sam da nema šanse da se ozbiljno izvrši uticaj na izborni sistem, jer svi ti pokušaji odbijaju se o već uspostavljene i dovoljno snažne institucije. Nadajmo se da smo prošli taj herojski period uspostavljanja i sad ulazimo u pretpostavljam mirnu fazu. Izbori su procedura koja se čeka, koja se završava. Nikom ne pada na pamet da nezakonito utiče na volju građana. Volja građana je sveta. Mislim da će takva situacija biti i u Crnoj Gori. Ocjena ljudi sa strane je mnogo realnija. Ne idealizujem međunarodne posmatrače, ali ja bih najviše povjerenja poklonio ocjenama koji će od njih doći nakon izbora.
 

Portal Analitika