NATO

Za transport i montažu radara 4,3 miliona eura

Ministarstvo odbrane Crne Gore izdvojiće 4,3 miliona eura za nadgradnju, transport i montažu 3D radara, navodi se u Informaciji o pristupanju Partnerstvu za radarsku podršku, koju je objavila Vlada.
Za transport i montažu radara 4,3 miliona eura
Jovana Djurišić
Jovana DjurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

Kako je Pobjeda ranije pisala, NATO Komitet za investicije prihvatio je zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora, a našoj zemlji odobrena je dodjela 3D radara tipa HADR (HR 3000) velikog dometa za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora koji će biti instaliran na Bjelasici

U objavljenom dokumentu, navodi se da je nabavka vojnog radara velikog dometa definisana kao jedan od nacionalnih prioriteta u Dugoročnom planu razvoja odbrane koji se odnosi na razvoj sposobnosti za samostalni nadzor i zaštitu vazdušnog prostora i efikasnije obezbjeđivanje suvereniteta Crne Gore.

- Nakon intenzivne komunikacije sa partnerima iz NATO saveza, a na osnovu informacije koje smo dobili od NATO Agencije za podršku i nabavke, kao i na osnovu preporuke od strane NATO Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi, ukazala se mogućnost ustupanja Crnoj Gori na korišćenje 3D vojnog radara velikog dometa za osmatranje vazdušnog prostora koji sada koristi NATO Partnerstvo za radarsku podršku, a koje funkcioniše u okviru NATO Organizacije za podršku i nabavke. Navedeni radar je prilagođen NATO sistemima kontrole i povezivanja- ističe se u dokumentu.

Kako bi Crna Gora ušla u proceduru obezbjeđivanja radara potrebno je da pristupi Partnerstvu za radarsku podršku čije su članice Njemačka, Norveška, Grčka, Portugalija, Holandija i Turska, dok u radu učestvuje i NATO SHAPE.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika