Politika

Gvozdenović: Ozbiljan progres u pripremi nacrta izbornih zakona

Ozbiljan progres je ostvaren u dijelu pripreme nacrta izbornih zakona, kao i dostavljanja određenih rješenja od strane opozicije, kazao je predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović na sastanku sa direktoricom Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove EEAS Elsom Fenet.
Gvozdenović: Ozbiljan progres u pripremi nacrta izbornih zakona
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Skupštine, Fenet je razgovarala sa članovima Odbora o dosadašnjim učincima i sprovedenim aktivnostima tog tijela.

“Sastanak je obilježio razgovor o ključnim pitanjima u vezi sa aktuelnim procesom izborne reforme u Crnoj Gori, a radi iznalaženja zajedničkih rješenja koji imaju za cilj poboljšanje sveukupnog ambijenta u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi”, navode u Skupštini.

Gvozdenović je na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, predstavio dosadašnji rad Odbora i Sekretarijata, posebno ističući značaj novina koje su urađene u ovom periodu.

“Naveo je da je po prvi put formiran ovaj Odbor i Sekretarijat Odbora, urađen je poseban informacioni sistem i javno su izabrani članovi Akademske zajednice i NVO sektora kao i ozbiljne aktivnosti koje je uradio istraživački centar”, istakli su u Skupštini.

odbor-2

Poslanici parlamentarne većine, ali i opozicije, iznijeli su svoje ocjene i stavove u pogledu političkih okolnosti koje utiču na funkcionisanje Odbora, saglasivši se da je prisutnost i pomoć međunarodne zajednice od neprocjenjive važnosti, kako bi se došlo do onih rješenja koja će biti prihvatljiva za sve političke subjekte u Crnoj Gori.

“Fenet je pozdravila dosadašnji rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, naglasivši da je, pored poboljšanja izbornog ambijenta, potrebno u kontinuitetu raditi na podizanju nivoa vladavine prava u Crnoj Gori, prvenstveno u oblasti pravosuđa, sprječavanja korupcije, kao i oblasti slobode medija”, dodaju u Skupštini.

Gvozdenović se posebno zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori na konstruktivnoj saradnji.

Portal Analitika