Politika

Stejt dipartment: Podržavamo Crnu Goru u reformama i suprostavljanju ruskim uticajima

Sjedinjene Američke Države (SAD) stoje uz Crnu Goru "u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spriječi njen napredak prema evroatlantskim integracijama“ i  cijene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije, saopšteno je iz Stejt dipartmenta povodom zvanične posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Podgorici.
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, SAD podržavaju tekuće reformske napore Crne Gore s ciljem suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija i pristupanja Evropskoj uniji.

Pompeo se danas susreo sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem kako bi, kako navode iz Stejt departmenta, sa njima razgovarao o snažnim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljivanja ekonomskih i bezbjednosnih veza SAD i Crne Gore.

"Naši ciljevi su u skladu sa težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele - sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, koja je u potpunosti usidrena u zapadne institucije i vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Crna Gora je saveznik, partner i prijatelj SAD.

Tradicija podrške SAD Crnoj Gori je, kako ističu, duga i datira od prije Prvog svjetskog rata.

"Doprinos Crne Gore NATO-u tokom posljednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbjednost. Njeno pridruživanje NATO-u 2017. godine kao 29. saveznice Alijanse dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i Kosovu i pozdravljaju opredjeljenje Crne Gore da do kraja godine pošalje trupe u Irak", stoji u saopštenju.

Ističe se da SAD svake godine izdvajaju milione dolara za programe koji pomažu modernizaciju Vojske Crne Gore, povećavaju institucionalni kapacitet za borbu protiv korupcije i jačaju sposobnosti za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Portal Analitika