Svijet

Papa krenuo u rat protiv mafije

Papa Franjo je imenovao jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsjednika krivičnog tribunala Vatikana, u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice, prenose agencije.
Papa krenuo u rat protiv mafije
Portal AnalitikaIzvor

Đuzepe Pinjatone imenovan je juče, dva dana pošto je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplijenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres služba Vatikana nije željela da objavi više navoda o racijama, izuzev da su zasnovane na izvještaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Časopis Espreso navodi da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenim u Svetoj stolici u kojoj se izvještava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list Oservatore Romano osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o "medijskom blaćenju".

U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da djeluju finansijske reforme koje je prije deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mjesta glavnog tužioca Rima gdje je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu, kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Prije toga on je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gdje je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Portal Analitika