Politika

Pompeo: SAD će nastaviti da stoje uz CG, napadači na Lakić moraju odgovarati

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, rekao je danas, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, da Crna Gora ne podržava samo regionalnu stabilnost, već da dijeli američke prioritete u cijelom spektru spoljnopolitičkih pitanja. On je poručio da će SAD nastaviti da stoje uz narod Crne Gore, kao uz partnera i saveznika. Pompeo je, između ostalog, rekao i da napadači na novinarku Oliveru Lakić moraju odgovarati.
Foto: gov.me / B. Ćupić
Foto: gov.me / B. Ćupić
Portal AnalitikaIzvor

Pompeo je čestitao Crnoj Gori učlanjenje u NATO.

Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. Zahvaljujući našoj direktnoj saradnji u oblasti sajber bezbjednosti, uspjeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijet. Gledamo na vas kao na lidera u regionalnim naporima u iskorjenjivanju korupcije, jačanju pravne države i garantovanju slobode medija. Znam da su naše diplomate ovdje vrlo fokusirane na taj zadatak i da će vam pomoći da dođete do rezultata“, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Markovićem, u Vili Gorica.

On je rekao da je ove nedjelje SAD ponudila Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u istoriji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

Pompeo je rekao da je ranije ove godine upoznao novinarku Oliveru Lakić, koja je ranjena zbog izvještavanja o švercu cigareta.

„Imao sam privilegiju da sretnem Lakić, jednu od dobitnica međunarodne nagrade Stejt departmenta ʼHrabra ženaʼ. Takvi prezira vrijedni napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe našeg NATO savezništa. Počinitelji tih napada će biti pronađeni i moraće odgovarati“, kazao je Pompeo.

0410markovicpompeo3

Pompeo je na kraju obraćanja poručio da će SAD nastaviti da stoje uz narod Crne Gore, kao uz partnera i saveznika.

„Od strateškog značaja da SAD i EU budu na Zapadnom Balkanu“

Premijer Marković ocijenio je da je posjeta Pompea našoj zemlji istorijska, dodavši da je ona, nakon posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa 2017. godine, još jedan dokaz odličnih odnosa SAD-a i Crne Gore, te dokaz da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu.

„Ova posjeta je i više od toga – znak posvećenosti SAD-a našem regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbjednosti“, istakao je Marković.

0410duskomarkovic

Premijer je rekao da je sa Pompeom imao veoma sadržajan razgovor.

„Cijenimo punu podršku koju je američki državni sekretar iskazao Crnoj Gori u njenoj evropskoj integraciji. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite medija. Dobili smo uvjeravanje da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim institucijama. Posebno je važno što podržavaju evropske i evroatlantske integracije regiona. Od strateškog je značaja da SAD i EU budu pristune na Zapadnom Balkanu“, poručio je Marković.

Premijer je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024. godine, a možda i ranije, postići zajednički dogovoreni cilj izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu.

Portal Analitika