Društvo

Martinović: Tužilački savjet nema izbora, jer su svi tužioci dali podršku Stankoviću

Ivica Stanković je jedini kandidat koji funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT) može obavljati kao vršilac dužnosti, ocijenio je advokat Nikola Martinović.


 Martinović: Tužilački savjet nema izbora, jer su svi tužioci dali podršku Stankoviću
PobjedaIzvor

On je kazao da Tužilački savjet, s obzirom na to da su se na Opštoj sjednici tužioci Vrhovnog državnog tužilaštva izjasnili da nijedan od njih ne želi da prihvati funkciju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, praktično nema izbora.

Martinović ističe za Pobjedu da aktuelni čelnik VDT-a ima i legitimitet i legalitet da bude vršilac dužnosti.

“Stanković treba da nastavi sa mandatom do izbora novog čelnika VDT-a, a nema nikakve prepreke da svoju ocjenu daju i stručna javnost i političari. Nema dileme ni sa stanovišta korisnosti da treba da nastavi sa mandatom”, smatra Martinović.

Legitimitet za funkciju vršioca dužnosti, kako je dodao, daju mu njegove kolege tužioci, a legalitet je potpuno jasan “jer je uslovljen nužnošću neizborom novog vrhovnog državnog tužioca”.

“Ne treba imati dilemu da će Stanković, u slučaju potrebe da nešto pojasni oko pitanja koja su izazvala javnu polemiku, biti dužan da pruži objašnjenja, bio vrhovni državni tužilac ili ne, tako da njegov status neće promijeniti ništa za bilo koju istragu, aktuelnu ili buduću”, smatra Martinović.

Portal Analitika