Crna hronika

Kako je vozač Kneževića prenosio novac i poruke Andriji Jovićeviću, alijas Džonu Mišku Pejoviću: ,,Patike su u kutiji“

Vlatko Rašović, šef opštih poslova u Atlas grupi, po nalogu Duška Kneževića često putovao na relaciji Podgorica – Beograd, prenoseći znatne sume novca, pokazala je dosadašnja istrag SDT-a.
Kako je vozač Kneževića prenosio novac i poruke Andriji Jovićeviću, alijas Džonu Mišku Pejoviću: ,,Patike su u kutiji“
PobjedaIzvor

Dio tog transfera novca su bili manji iznosi, čime se činila usluga prijateljima, pa bi se tada najčešće novac prenosio avionom. No, velike svote novca prenošene su privatnim kolima, tokom brojnih ,,turističkih“ posjeta Beogradu ili, recimo, Kopaoniku.

Tako je februara 2014. godine Rašović, iskoristivši porodični izlet na Kopaonik, u gepeku privatnog automobila prenio u, staroj putnoj torbi, čak 500.000 eura u kešu. Na raskrsnici nadomak Kopaonika dočekao ga je šofer Atlas banke Beograd, izvršena je primopredaja, a novac je otišao direktno u ruke Kneževića.

Zanimljivo je, takođe, da je Rašović o poslovnim aktivnostima Kneževića redovno izvještavao Andriju Jovićevića, čak i u vremenu kada Jovićević nije bio u dobrim odnosima sa Kneževićem i kada je šefa Atlas grupe u privatnoj komunikaciji nazivao mnogim pogrdnim, uvredljivim nadimcima.

 Iz predostrožnosti da, nekim slučajem, Knežević ne bi otkrio komunikaciju, Rašović je Andriju Jovićevića imenovao u svom telefonskom imeniku pod nazivom – John Miško Pejović.

Nije poznato zbog čega je Rašović koristio baš to kodno ime, ali ova mjera opreza ukazuje da je Knežević znao da, bez najave, obavlja kontrole svojih podređenih, uključujući i provjeru njihovih privatnih telefona. Kao sredstvo komunikacije korišćena je mreža ,,Wats up“, a u brojnim porukama koje su pronađene u Rašovićevom telefonu otkriva se da je koristio posebne šifre da bi ,,prikrio tragove“. Tako je, recimo, aprila 2017. godine Rašović informisao Jovićevića da te večeri ,,dolazi u Beograd da donese patike za Duška“. ,,Patike“ će, kako je napisao, biti u kutiji, uz ,,neke dokumente“. Tokom istrage je utvrđeno da je Rašović, kada je god pominjao patike u porukama Jovićeviću, u stvari govorio o - novcu koji prenosi. Osim podataka o biznisima Duška Kneževića, sam Rašović imao je razne novčane transakcije sa Jovićevićem. Najčešće je od Jovićevića pozajmljivao novac, ne više od 10.000 eura, a prema svjedočenju dio tog novca je vratio svom kumu Jovićeviću.

Rašović je svojevremeno bio zaposlen u policiji i bio je vozač Andriji Jovićeviću dok je bio ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Portal Analitika