Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Stanković: Ne osjećam ni objektivnu odgovornost, nijesam dobio pozivnicu za svadbu sina sa Šarićevom ćerkom

Stanković: Ne osjećam ni objektivnu odgovornost, nijesam dobio pozivnicu za svadbu sina sa Šarićevom ćerkom

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ponovio je večeras da se neće povući sa te funkcije i da on nije zaposlio Nenada Vujoševića, te da ne osjeća ni objektivnu odgovornost. On je dodao da Vujošević nije bio njegova ni lijeva ni desna ruka već da je obavljao samo administrativne poslove. 
Stanković je dodao i da se nada da Tužilaštvo i Tužilački savjet neće podleći manipulacijama, jeftinim trikovima i podmetačinama odbjeglog biznismena već da će svi redovno izvršavati svoje obaveze.
FOTO:  RTCG
FOTO: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

„Nijesam zec iz gore nego sam vršio sudijsku funkciju 31 godinu. Ne vidim razloga da se povlačim pred bjeguncima od pravde“, rekao je on u intervju za RTCG.

Kako je dodao, nikada nije imao niti ideju niti namjeru da opstruira bilo koju istragu a pogotovo u ovom slučaju  već da zahtijeva  da se utvrdi puna istina.

Upitan zašto je napustio konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o optužbama Duška Kneževića i snimcima razgovora sa Nenadom Vujoševićem, on je kazao da nikada nije bježao niti će, već da je imao ranije obeveze, ali da je ključno to što  zbog okolnosti samog slučaja ne bi mogao da odgovara na ta pitanja.

Zar je moglo biti preče obaveze, upitala je novinarka na što je on rekao da je pr Tužilaštva bila nedorečena i da sve da je ostao na konferenciji ne bi mogao da odgovara na pitanja.

Na pitanje ko je Nenad Vujošević i kako je moguće da se nalazi na toj funkciji, on je kazao: „to lice nije bio moja desna ni lijeva ruka niti je on generalni sekretar već sekretar i djelokrug njegovih poslova je administracija i nema uvid u kivično pravne poslove“.

„Nijesam ga ja zaposlio jer je već radio 20 godina u Tužilaštvu a ja sam ga zatekao na poziciji sekretara Višeg državnog tužilaštva. On se javio na intrerni oglas i prošao sve procedure i bio izabran“, rekao je on.

Dodao je da nema mogućnost da bira svoje saradnike već ih dobija putem oglasa,  tako da se ne može govoriti o njegovoj objektivnoj odgovornosti.

Na pitanje zašto je tek sad Vujošević suspendovan kada je objavljen snimak Duška Kneževića, ako je Tužilaštvo znalo godinu dana da je član kriminalne organizacije, Stanković je kazao da to učinjeno nakon što su stvoreni uslovi.

„To je bilo pitanje na koje je odgovarao SDT a pošto se radi o predmetu o kome se vidi istraga, ne mogu da govoriti o tome, ali sam siguran da će SDT reagovati na pravi način“, dodao je on.

Stanković nije mogao da odgovori na pitanje o snimcima koje je objavio Knežević u kojima Vujošević govori da je dobijao novac, jer je kako je rekao istraga u toku.

Nijesam dobio pozivnicu za svadbu sina sa Šarićevom ćerkom

Na pitanje da li je tačno da njegov sin treba da se oženi sa ćerkom  Darka Šarića on je rekao da nije još dobio pozivnicu.

„Istina je da moj sin završio Pravni fakulte i položio pravosudni ispit i da za njega nije bilo mjesta u pravosudju i on radi kao advokat. Moj sin ima svoje stavove. Nekada se ne slažem sa njegovim stavovima, ali to je sudbina očigledno svih roditelja. On nikada nije iznosio stavove Tužilaštva niti će ih ikada iznositi“, rekao je on.

Rekao je i da nije kum sa Vujoševićem.

''Mi nismo kumovi, njegov brat od strica je svjedočio mom bratu prije 40 godina, ja tog brata od strica njegovov nisam vidio dva-tri puta u toku ovih 40 godina, nismo tu bliskost održavali''.

Kredit za stan sam dobio jer mi okruženje u ranijem nije bilo bezbjedno

Na pitanje o kreditu za stan koji je dobio od Vlade, on je rekao da se u stanu u kome je živio nije osjećao bezbjedno.

Dodao je da je on štićena osoba i da nije bio bezbjedan u okruženju gdje mu je stan „jer ne susretne dvije osobe jer su to očigledno stanovi koji se izdaju na dan“.

Ipak, kako je dodao, smatra da Tužilaštvo treba da ima svoj budžet za rješavanje stambenih pitanja.

Upitan kako komentariše odluku supruge, liderke SDP-a Draginje Vuksanović Stabković da potpiše zahtjev za njegovu smjenu u okviru Sporazuma o budućnosti, on je rekao da to nije bio uobičajan potez za balkanske prilike, ali i da ona ima svoj profesionalni i politički stav.

„Da li ona da donosi političke odluke moje meni odgovaraju ili ja sa druge strane da donosim odluke koje njoj odgovaraju. Ona je slobodna u donošenju takvih odluka. Mi imamo različite profesije“, rekao je on.

Kako je dodao, sve ovo može da poljulja povjerenje u Tužilaštvo ali da se nada da će gradjani prepoznati da imaju najbolje rezultate u regionu i poručio da Tužilaštvo neće prestati da radi svoj posao zbog jednog čovjeka koji je postao zamorče jednog bjegunca od pravde.

Upitan da li isključuje mogućnost blokade Tužilaštva četiri dana pred istek njegovog mandata, Stanković podsjeća kako je to stavio na dnevni red prije nekoliko dana.

"Računam sa tim da to Tužilački savjet neće dozvoliti, jer bi to ugrozilo vladavinu prava".

On je dodao i da se nada da Tužilaštvo i Tužilački savjet neće podleći manipulacijama, jeftinim trikovima i podmetačinama odbjeglog biznismena već da će svi redovno izvršavati svoje obaveze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika