Region

Formiran Savez Srba i Crnogoraca na Kosovu

Savez Srba i Crnogoraca juče je i formalno osnovan u Gračanici, na čelu sa predsjednikom skupštine ovog saveza Slobodanom Vujičićem.
Formiran Savez Srba i Crnogoraca na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanjem zajedničkog dokumenta o saradnji, tri vodeća politička subjekta Crnogoraca sa Kosova: Udruženje Crnogoraca Kosova, Udruženje „Nova snaga“ i Građanska inicijativa „Luča“ i formalno su formirali Savez Srba i Crnogoraca i održali osnivačku skupštinu.

Savez Srba i Crnogoraca podržao je Srpsku listu i pozvao svoje članstvo da u nedelju na izborima za kosovski parlament glasaju za ovu političku opciju i podrže Srbiju.

„Vrijeme je praštanja i ovo je odlučujući momenat za našu budućnost, za pravoslavlje i sakupljanje oko jedne crkve, jednog jezika ali i postizanje kompromisa između Beograda i Prištine i istorijskog pomirenja između Srba i Albanca, što je preduslov za trajni mir na Zapadnom Balkanu“, piše u saopštenju koje potpisuje Slobodan Vujičić.

"Formiranju Saveza Crnogoraca Kosova nije prisustvovao ambasador CG na Kosovu, Ferhat Dinoša iako je uredno pozvan. Da smo formirali Savez Albanaca i Crnogoraca sigurno bi došao. Nekorektan i nediplomatski gest ravan skandalu", naglasio je Vujičić.

Takođe, formiranju Saveza nije prisustvovala redakcija na crnogorskom jeziku pri RTK2, što je prema ocjeni Vujičića sramotno i neprofesionalno. 

Zahvaljuju se oficiru za vezu Srbije Dejanu Pavićeviću na prisustvu i podršci.

Portal Analitika