Abiznis

U strateškom planu Podgorice više nema gradske bolnice

U strategiji razvoja Podgorice nema nekoliko projekata koje je lokalna uprava ranije navodila, a među njima su gradska bolnica, tunel kroz Goricu, baza podataka građana kojima je potreba socijalna pomoć, piše Dan.
U strateškom planu Podgorice više nema gradske bolnice
Dan Izvor

Lokalna uprava je uradila Strateški plan razvoja Glavnog grada – Podgorice 2019 – 2024. godine u kojem su nabrojani prioriteti izgradnje, a prva dva mjesta zauzimaju kolektor i komunalno opremanje lokacija.

Za izgradnju postrojenja period implementacije prve faze je 36 mjeseci plus 12 mjeseci garantnog roka nakon preuzimanja radova. Vrijednost prve faze je okvirno 50.350.000 eura.

Za komunalno opremanje lokacija planirano je iz budžeta da se izdvoji oko 10 miliona. Radiće se u naseljima Zabjelo, Ljubović, Gornja Gorica, Tološi, Momišići, Nova varoš, Gorica, Zagorič, Servisno-skladišna zona, Zelenika, Dajbabe i Dahna. Cilj je povećanje bezbjednosti saobraćaja, povezivanje seoskih područja i stvaranje uslova za kvalitetniji javni prevoz putnika.

Jedan od projekata je modernizacija i održivi razvoj infrastrukture sistema saobraćaja za koji će biti izdvojeno 30 miliona.

“Osavremenjavanje javnog gradskog prevoza uključujući zamjenu autobusa novim vozilima imaće pozitivan uticaj na kvalitet vazduha. Umjesto korišćenja vozila građane treba podsticati da koriste javni prevoz. Pored toga smanjivanje frekvencije saobraćaja u prvoj zoni uključujući izgradnju obilaznice, zabrna saobraćaja teretnim vozilima na opterećenim dionicama, povećavanje dužine biciklističkih staza”, piše u planu.

U strateškom planu našao se samo jedan konkretan projekat iz domena kulture, a to je rekonstrukcija i dogradnja Kuslevove kuće. Pominje se i revitalizacija kulturnih, vjerskih i drugih objekata u Staroj varoši.

U dokumentu su se našli izgradnja Jugozapadne obilaznice od 16 miliona, rekonstrukcija Bulevara Vilija Branta od pet miliona, Zapadna obilaznica isto toliko, a za rekonstrukciju Ulice Vojislavljevića sa mostom i kružnim tokom 9.700.000 eura trasa, a 3,5 miliona je most i kružni tok, kao i imovinske odnose čiji je rok do 2023. godine. Predviđa se i rekonsturkcija dijela puta Podgorica-Tuzi za koju je opredijeljeno iz budžeta Crne Gore 12.000.000.

“Za izgradnju Bulevara Save Kovačevića sa podvožnjakom i saobraćajnicom prema Starome aerodromu planirano je šest miliona, a za 3,5 miliona planiraju rekonstrukciju puta Golubovci-Mataguži-Tuzi. Planirane su rekonstrukcije ulica Mosorske, Put Radomira Ivanovića, Dušana Milutinovića, Ksenije Cicvarić, AVNOJ-a, raskrsnice Skopske, Ulice Đulje Jovanova, Sarajevske i Carev laz, te kružna raskrsnica između Bulevara Mihaila Lalića, Meše Selimovića i Ulice Baku, Lješkopoljske, Radničke, uređenje obala Morače i Ribnice”,  piše između ostalog u strateškom planu.

Građani i svi koji žele da iznesu stav o dokumentu mogu to učiniti tokom javne rasprave koja traje 45 dana, zaključno sa 16. novembrom. Centralna rasprava je zakazana za 5. novembar u Glavnom gradu, a u Opštini Golubovci 16. oktobra. Svi planirani projekti su opisani, sadrže rok realizacije i vrijednost.

Portal Analitika