Abiznis

Točenje zabranjeno jedino na pumpi Euro petrola

Na benzinskim stanicama se u toku ove godine isporučivalo gorivo koje uglavnom ispunjava zahtjeve propisane standardima, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Tokom ove godine Tržišna inspekcija je donijela jedno rješenje o zabrani prometa tečnog goriva na benzinskoj stanici kompanije Euro petrol u Danilovgradu.
Točenje zabranjeno jedino na pumpi Euro petrola
Portal AnalitikaIzvor

- Imajući u vidu broj uzoraka tečnog goriva uzetih u ovoj godini i rezultate ispitivanja, odnosno broj uzoraka koji nijesu bili usaglašeni sa propisanim zahtjevima, može se konstatovati da je kvalitet goriva na našem tržištu uglavnom u skladu sa propisanim standardima – saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ove je godine do 20. septembra izvršeno 67 inspekcijskih pregleda benzinskih stanica u kojima je uzeto ukupno 177 uzoraka.

- Za 176 uzetih uzoraka ovlašćena kontrolna kuća je izdala sertifikat o usaglašenosti sa propisanim zahtjevima, dok je za jedan uzorak dostavljen izvještaj da nije usaglašen sa propisanim zahtjevima standarda. Neusaglašenost se odnosi na destilaciju, tačku paljenja, a radi se o motornom benzinu euro super 95 na benzinskoj stanici preduzeća Euro petrol u Danilovgradu – kazali su predstavnici Uprave.

Dodali su da je u ovom slučaju inspektor donio rješenje o zabrani prometa tečnog goriva, do otklanjanja nepravilnosti.

- Za počinjeni prekršaj izdata su dva prekršajna naloga, preduzeću u iznosu od 3.000 eura i odgovornom licu u ovoj firmi u iznosu od 300 eura – rekli su predstavnici inspekcije. Preduzeće Euro petrol registrovano je u Podgorici, njegov izvršni direktor je Driton Đoković, ovlašćeni zastupnik Nreka Gojčaj, dok je osnivač kompanije podgorički Euro pakt. Naveli su da su u ovoj godini dvije kontrole izvršene po inicijativama – žalbama, ali, kako kažu, u njima nijesu utvrđene nepravilnosti.

- U slučaju kada se utvrdi da gorivo nije usaglašeno sa propisanim zahtjevima, inspektor preduzima mjeru zabrane točenja tog goriva, koja se izvršava pečaćenjem aparata za točenje i rezervoara u kojem je skladišteno to gorivo na benzinskoj stanici, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna za pravno lice u iznosu od 3.000 do 20.000 eura, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 300 do 2.000 eura, za preduzetnika je ta kazna od 1.500 do 6.000 eura – objasnili su predstavnici Uprave.

Kazali su da je lani izvršeno 113 inspekcijskih pregleda, kojima su obuhvaćena 322 točna aparata na benzinskim stanicama, sa kojih je uzeto ukupno 322 uzorka.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Portal Analitika