Politika

Puna podrška Crne Gore daljem napretku Sjeverne Makedonije na putu ka EU i NATO

Tokom zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je radni ručak sa predsjednikom Vlade Zoranom Zaevim. Bila je to prilika da se prepoznaju potencijali i razmotre pravci dalje saradnje između dvije zemlje, naročito na polju ekonomskih odnosa, i zajedničkog djelovanja u pravcu pospješivanja pune integracije u evropske i euroatlantske strukture.

Puna podrška Crne Gore daljem napretku Sjeverne Makedonije na putu ka EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

Naglašeno je da dobrosusjedska politika i regionalna saradnja ostaju prioriteti politike i Podgorice i Skoplja, i da isti nastavljaju da budu tijesno vezani za prihvatanje i primjenu najviših standarda i vrijednosti evropskog sistema. U tom kontekstu, svaki vid saradnje koji isključivo na temelju evropskih vrijednosti vodi boljem ekonomskom povezivanju regiona i istovremeno doprinosi prioritetnom strateškom cilju, odnosno članstvu u Evropskoj uniji, uživu punu podršku Crne Gore i Sjeverne Makedonije.
Premijer Zaev je podijelio ocjenu o važnosti posjete Predsjednika Crne Gore koja je još jedna potvrda prijateljstva dvije države. Naglasio je važnost fokusiranja na ekonomsku dimenziju odnosa i pospješivanje privrednog rasta kao preduslova daljeg napretka i ukupne stabilnosti.

Predsjednik Đukanović je izrazio punu podršku Crne Gore daljem napretku Sjeverne Makedonije na putu ka EU i NATO i istakao značaj poruke koju Skoplje šalje da Sjeverna Makedonija čvrsto stoji na putu evropske i euroatlantske integracije. Evropa treba da nagradi rezultate koji su potvrdili odgovoran odnos Sjeverne Makedonije prema svojim susjedima i stabilnosti regiona u cjelini, naglasio je Predsjednik, uz jasnu ocjenu da formalna procedura učlanjenja u NATO ostaje pitanje isključivo tehničke prirode.
U odnosu na dalju bilateralnu saradnju, potvrđen je interes da se u skorijem periodu, planira odžavanje mješovite ekonomske komisije, razmotri sazivanje komisije za drumski saobraćaj i nastavi razmatranje modaliteta za uvođenje redovne avio linije između Skoplja i Podgorice koji bi dodatno stimulisali ekonomsku razmjenu.
 

Portal Analitika