Društvo

Odrediti rok za završetak studija bez dodatnih troškova

Studenti magistarskih studija pozvali su ministra prosvjete Damira Šehovića da, u komunikaciji sa Univerzitetom Crne Gore (UCG), odredi realan rok u kome bi svi studenti imali priliku da završe taj nivoa obrazovnog procesa bez dodatnih troškova.
Odrediti rok za završetak studija bez dodatnih troškova
MinaIzvor

Oni su kazali da se suočavaju se sa neprijatnom situacijom budući da su pred početak nove akademske godine obaviješteni da moraju da plate dodatnih hiljadu eura ukoliko žele da dovedu započete studije do kraja odnosno odbranimo magistarsku tezu ili će biti ispisani.

Studenti su agenciji MINA rekli da je anketa koju su sproveli pokazala da niko od njih ne namjerava da uplati dodatni iznos.

„Osjećamo se diskriminisanim budući da takva politika na Univerzitetu nije sprovođena do sada, pa su starije kolege koje su magistrirale imale na raspolaganju dovoljno vremena za izradu i odbranu magistarskog rada bez ikakvih dodatnih finansijskih pritisaka“, naveli su studenti u otvorenom pismu Šehoviću.

Kako su istakli, očekuju da se i njima omogući da ne plaćaju dodatno ukoliko žele da odbrane magistarski rad kao što je to bio slučaj sa kolegama iz prethodnih generacija, ali i da se za svakog obezbijedi mentorstvo i tema rada budući da je upravo to neophodna komponenta i krajnji cilj postdiplomskih studija.

„Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da se više stotina nas ispiše sa studija mimo naše volje zahvaljujući tome što se ustanova kojoj smo povjerili svoj obrazovni razvoj odnosi prema nama maćehinski, selektivno primjenjujući pravila studiranja pa se tek sad nakon decenije i više od početka primjene Bolonjskog sistema sjetila da primjenjuje pravila koja je odavno donijela“, poručili su studenti.

Oni su kazali da se nadaju da će Šehović, budući da je bio dio tog nivoa obrazovnog procesa, nadamo se da ćete imati razumijevanja za prepreke sa kojima se suočavamo.

Studenti su pozvali Šehovića da, u komunikaciji sa UCG, odredi realan rok u kome bi svi studenti imali priliku da završe magistarske studije bez dodatnih troškova, i da o tome na transparentan način obavijestite sve uključene u proces.

„Od Vas ne očekujemo ništa manje nego da zaustavite ovako agresivan i samovoljan odnos prema studentima postdiplomskih studija i zaustavite urušavanje akademske zajednice u Crnoj Gori“, poručili su studenti.

Studenti su ukazali da su dovedeni u zabludu budući da su informisani prilikom upisa da školarina od dvije hiljade eura obuhvata ispite i rad, da se dodatno plaćaju samo nepoloženi ispiti i da se rad ne može izjednačiti sa ispitima pa se samim tim i plaća samo jednom.

Prema njihovim riječima, najnoviji zahtjev Univerziteta da studenti moraju završiti studije u roku od jedne akademske godine kosi se i sa naučnim i sa administrativnim zahtjevima.

„Za pisanje jednog kvalitetnog naučnog rada kakav je magistarski rad, potrebno je mnogo više od pola godine za samo čitanje literature i mnogo više da bi se spovelo istraživanje i sve to uobličilo u magistarsku tezu iz čega proizilazi da se on ne može tretirati kao ostali ispiti“, ukazali su studenti.

Kako su kazali, dodatno vrijeme iziskuju i administrativne procedure poput popunjavanje prijave, odobrenje od Senata koji se sastaje jednom mjesečno i koji mora za tako kratko vrijeme da odluči o velikom broju prijava i slično.

Studeti su dodali da dodatno opterećenje je problem pronalaska mentora.

„Među nama ima mnogo studenata koji i pored najboljeg truda godinama ne uspijevaju da pronađu mentora i dobiju temu za rad uz jedino objašnjenje da postoji ograničenje broja mentorstava po profesoru i da su isti prebukirani. Postavlja se pitanje zašto univerzitetske jedinice upisuju onoliko studenata postdiplomskih studija za koje ne mogu da obezbijede mentore“, zaključili su studenti.

Portal Analitika