Crna hronika

Za lidere DF-a otežavajuća je količina kriminalne djelatnosti

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na istovjetene kazne od po pet godina zatvora jer sud smatra da su počinili krivično djelo sa istom količinom kriminalne djelatnosti – navodi sutkinja Suzana Mugoša u obrazloženju presude optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.
Foto: M. Babović
Foto: M. Babović
PobjedaIzvor

- Odmjeravajući visinu kazne kojom će se postići svrha kažnjavanja, sud je u odnosu na optužene Mandića i Kneževića cijenio da im je opravdano izreći kaznu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401a st 2, u vezi st.1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore koja je blaža od kazne zatvora koja je utvrđena organizatorima kriminalne organizacije ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu – piše u presudi.

OKOLNOSTI

Sa druge strane, prema mišljenju sudskog vijeća, Kneževiću i Mandiću je opravdano izreći strožu kaznu u odnosu na sve druge članove kojima se na teret stavlja isto krivično djelo kao njima, jer je utvrđeno da su lideri DF-a početkom 2016. godine postali dio kriminalne organizacije dok su ostali bili angažovani u septembru ili oktobru. Sud je uzeo u obzir i ponašanje tokom trajanja postupka i njihove funkcije (Kneževića i Mandića) te i brojne radnje koje su preduzeli u kriminalnoj organizaciji, zbog čega im je opravdano izrečena kazna od po pet godina, s obzirom da je zakonom propisana kazna za ova krivična djela od jedne do osam godina.

U obrazloženju sutkinja Mugoša je navela da je u odnosu na optuženog Mandića sud kao olakšavajuću okolnost cijenio raniju neosuđivanost te i da je otac dvoje djece, dok je u odnosu na obojicu otežavajuća okolnost bila količina kriminalne djelatnosti.

-Na strani optuženog Kneževića cijenjena je kao otežavajuća okolnost ranija osuđivanost, a u odnosu na oba optužena ponašanje tokom postupka - veliki broj neprimjerenih riječi, uvreda prema sudu, tužilaštvu, akterima postupka - piše u presudi.

Neprimjerene riječi sud je sagledavao u kontekstu ličnosti optuženih koji ne poštuju društvene vrijednosti a budući da se radi o poslanicima koji u okviru svog posla imaju zadatak da rade za opšti interes, a ne da u „ostvarivanju svojih političkih ciljeva postaju pripadnici kriminalne organizacije, što ih čini posebno odgovornim“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika