Politika

Zečević: Protest doživljava fijasko

Trinaesti protest u organizaciji pokreta “Odupri se” pokazao je da se na terenu, među opozicijom, vodi pravi tihi rat, ocijenio je za Novu M urednik portala Analitika Predrag Zečević.
Zečević: Protest doživljava fijasko
Portal AnalitikaIzvor

Kaže da broj ljudi koji se odazvao skupu dovoljno govori o njegovom fijasku.

„Rekao bih da je pokret „Odupri se“ izabrao odličan trenutak za proteste, na krilima objava Duška Kneževica kako je počeo i prvi protest. Međutim nisu računali da je njihova politička priča završena i da građani njih više ne podržavaju“.

Tome je najviše, smatra Zečević, doprinio odnos među opozicionim liderima i nemogućnost da postignu jedinstvo.

„Prije svega rekao bih da imaju neiskrenu podršku kolega, prije svega Demokrata Alekse Bečića čiji su funkcioneri došli na protest, ali nisu pozvali aktiviste. Takođe ključni problem je što aktivisti DF koji su inače činjeli 70 posto protesta do sad nisu bili uopšte i pokazalo se da građani koji su nezadovoljni moraju naći drugi vid borbe“.

Okupilo se, prema navodima CDM-a, između 200 i 300 građana, a iako je bilo planirano da okupljeni cijelu noć provedu ispred zgrade VDT-a, svi su se razišli odmah nakon govora. Na poruke organizatora odgovorili su i iz DPS-a.

„Želim da im poručim s ovog mjesta: neće im proći. Ono što se desilo u Podgorici u najhladnijoj noći jedino im je to utjeralo strah u kosti“.

„Mislim da je bio posebno inspirativan za samog lidera pokreta „Odupri se“ i da ce mu poslužiti da možda razmisli da promijeni zanimanje pa da postane eventualno vatrogasac jer nakon gašenja Liberalnog saveza, nakon gašenja sopstvene karijere, mislim da je i sinoć ne manje uspješno ugasio i građanske proteste“, kaže Nikola Divanović iz DPS-a.

A koristilo je višestruko, kaže Divanović, i DPS  da vidi koliko je dramatično nezadovoljstvo naroda i kolika je podrška građana dijelu opozicije. No, poručuje, DPS danas zbog toga ne likuje. Naprotiv.

„Jedino čega se pribojavamo jeste da taj problem njihove političke nemoći nije više problem same opozicije. To postaje problem sazrijevanja crnogorske demokratije i to može biti hendikep. Bojite se da nećete imati protivnika? Tako je, cjelokupna crnogorska scena zbog toga pomalo gubi na kvalitetu i vjerujem da su osim nas zbog toga zabrinuti i naši evropski partneri“, dodaje Divanović.

Organizatori ne znaju kada će biti naredni skup, već su poručili da će to saopštiti putem društvenih mreža i na zvaničnoj stranici pokreta „Odupri se“. 

Ovo je bio trinaesti protest u organizaciji ovog pokreta, a prvi je održan 2. februara.
 

Portal Analitika