Društvo

Nuhodžić: Insistiraćemo na strožim kaznama za nasilnike i povratnike

Rezultati koje ostvarujemo potvđuju snagu sistema bezbjednosti i odlučnost države da se obračuna sa organizovanim kriminalom, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.
Nuhodžić: Insistiraćemo na strožim kaznama za nasilnike i povratnike
Dnevne novineIzvor

"Posebno se nećemo štedjeti u borbi protiv ulične prodaje droge i nećemo dozvoliti nasilje nad ženama i djecom. Želim da poručim da u Crnoj Gori niko ne može i neće biti iznad zakona", kazao je on. 

Ministar poručuje da će jedna od inicijativa MUP-a, biti uvođenje oštrijih kazni za povratnike i višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja, nasilja u porodici, ali i da će i dalje insistirati na oštrijoj i snažnijoj reakciji pravosudnih organa, na zaštiti policajaca, kako bi se zaštitio njihov integritet i dostojanstvo profesije koju su izabrali.

Proslavljate Dan unutrašnjih poslova. I ove godine, zajedno sa Upravom policije, organizovali ste u Podgorici, na Trgu nezavisnosti, Dan otvorenih vrata…

NUHODŽIĆ: Tako je. I ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije su organizovali dane otvorenih vrata u većini crnogorskih gradova. Program je posebno bio prilagođen najmlađima. Građanima treba približiti rad policijskih službenika i ulogu MUP-a i policije u društvu, a to se može postići intenzivnijom međusobnom kominikacijom. Zato se maksimalno trudimo da razvijamo osjećaj sigurnosti i bezbjednosti, kroz saradnju i razgovor sa građanima, ali i ovakve susrete kakvi su dani otvorenih vrata. Da shvate da policajci brinu o njihovoj sigurnosti, da su tu zbog njih i da će u svakom trenutku biti u službi zaštite građana.

Ono što je i ovog puta kao i u ranijim sličnim prilikama ostavilo na mene poseban utisak to je neskrivena podrška građana MUP-u i policiji. Kada provedete nekoliko sati na otvorenom i razgovarate sa ljudima, dakle, kada ne znate ko će doći i šta će reći i kada vidite da većina njih o policiji govori u superlativima, policajce doživljavaju kao svoje, sebi bliske, onda ne možete a da ne budete zadovoljni.

Šta kažu građani?

NUHODŽIĆ: Znam da je policija na samom vrhu po stepenu povjerenja koje prema njoj redovno u istraživanjima javnog mnjenja iskazuju građani. I, naravno, znam da te ocjene nijesu bez osnova. Ali kada to doživite na terenu, kada vidite tu iskrenost i otvorenost, kada na licu mjesta od običnih ljudi čujete samo pohvale onda ne možete, a da ne budete zadovoljni. Čak i kada ste ministar kojem je posao da traži još bolje rezultate.

Doživljaj građana predstavlja nadogradnju najviše profesionalnosti naše policije. Tu, što se kaže, “nema laži nema prevare”. Ljude ne možete natjerati da osjećaju. A događaj koji s pravom ističete kao prvi u ovom intervjuu pokazao je da građani Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju, osjećaju da je policija naša, crnogorska, da je tu da zaštiti naše društvo, naše porodice, našu djecu.

Koje su aktivnosti obilježile period oktobra prošle do oktobra ove godine?

NUHODŽIĆ: Dosta smo radili da povećamo nivo kvaliteta i naše usluge učinimo još dostupnijim. Ovom prilikom, izdvojiću segmente čije benefite građani najbolje prepoznaju.

Jedna od aktivnosti je uvođenje produženog radnog vremena za izdavanje dokumenata i rad sa strankama, u Podgorici i primorskim opštinama. Povećali smo broj šalterskih službenika, otvorili mobilnu kancelariju za lične isprave u Petrovcu. Takođe, upotrebom mobilne stanice, omogućili smo bolesnim i starim licima da na brz i efikasan način izvade lična dokumenta.

U toku je projekat izrade novih ličnih identifikacionih dokumenata, tzv. treće generacije i savremene lične karte možemo očekivati od aprila 2020.

Nova lična karta će imati sigurnosni čip, koji će sadržati, pored ličnih podataka, kvalifikovani digitalni sertifikat i elektronski potpis. Ovo je, sa aspekta bezbjednosti, važno i za sigurnost granice, operatere na aerodromima, avioprevoznike, carinske službe, jer će se korišćenjem budućeg automatizovanog provjeravanja dokumenata, smanjiti mogućnosti zloupotrebe identiteta i krađe ličnih podataka.

Takođe, uspješna priča koju smo započeli krajem 2018. godine, a koja već daje rezultate, jeste formiranje Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje. Naime, dodijelili smo 94.000 eura za projekte lokalnim samoupravama, operativnim jedinicama za zaštitu i spašavanje, nevladinim organizacijama i školama za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje.

Jeste li zadovoljni radom Granične policije tokom turističke sezone, kao i saradnjom sa partnerskim službama iz zemalja okruženja čiji su pripadnici dio zajedničkih patrola?

NUHODŽIĆ: Granična policija u kontinuitetu ostvaruje veoma dobre rezultate. Tokom turističke sezone, intenzivirane su aktivnosti na sprovođenju ubrzane kontrole putnika i vozila, kao i na pojednostavljenju graničnih procedura. Čekanja na našoj granici su bila u prosjeku od 10 do 45 minuta. Podsjetiću da smo uspostavili i servis “Kamere na graničnim prelazima”, olakšava kretanje kako našim građanima, tako i gostima koji borave u našoj zemlji.

Turistička sezona je protekla mirno i stabilno i to zahvaljujući kako našim policajcima tako i službenicima iz šest partnerskih država Srbije, Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Italije i Rumunije, koji su zajednički odlično odradili svoje zadatke. Potvrdili smo da je Crna Gora sigurna i bezbjedna turistička destinacija. Pored sigurnosti kao preduslova daljeg razvoja turizma, zajedničke patrole su doprinijele i da izgradimo snažna partnerstva, poboljšamo kvalitet rada i povećamo povjerenje naših građana, ali i stranih turista u policiju.

Najavili ste projekat video-nadzora javnih površina? Na osnovu kojih parametara se odlučuje o lokacijama na kojima treba postaviti video-nadzor?

NUHODZIĆ: U saradnji sa lokalnim samoupravama, u gradu Podgorica i opštinama Bar, Budva, Nikšić, Herceg Novi i Kotor, radimo na uvođenju sistema video-nadzora javnih površina, kroz faznu realizaciju, u višegodišnjem projektu za koji je Vlada obezbijedila sredstva u iznosu od 5.000.000 eura. Prva faza obuhvatiće dio lokacija u Baru, Budvi i Podgorici.

Prilikom odabira lokacija, kao kriterijumi su uzeti sljedeći parametri: statistički podaci centara bezbjednosti, za period od 10 godina, u vezi sa krivičnim djelima i prekršajima na tim lokacijama, prioritetne potrebe Kriminalističke policije, kao i potrebe lokalne samouprave.

Nakon što smo dobili saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, što je veoma važno sa aspekta poštovanja i zaštite ljudskih prava, odnosno privatnosti građana, započeli smo proceduru raspisivanja tendera.

Često se od građana mogu čuti zamjerke na račun blage kaznene politike. Da li se u tom dijelu pripremaju neka nova rješenja?

NUHODŽIĆ: Moj odnos prema ovom pitanju je više puta javno iskazan. Statistika je pokazala da se često izriče uslovna osuda, da su izrečene kazne zatvora kod mnogih krivičnih djela ispod zakonskog minimuma, da se često koristi institut ublažavanja kazne.

Zato će jedna od inicijativa MUP-a, kroz učešće u Radnoj grupi za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika CG, biti uvođenje oštrijih kazni za povratnike i višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja, nasilja u porodici. Pored pooštravanja kaznene politike, važno je da stalno radimo na prevenciji, da stvaramo kulturu nenasilja, da uključimo u školama nastavne sadržaje protiv nasilja.

Da li ste zadovoljni radom i rezultatima Uprave policije u ovoj godini?

NUHODŽIĆ: Kao ministar unutrašnjih poslova, svjestan sam da su u nekim segementima rezultati brži, a da je u nekima potrebno više vremena, ali je činjenica da iz godine u godinu poboljšavamo učinke po svim linijama rada Uprave policije, što je dovelo do trenda da se svake godine smanjuje stopa kriminaliteta. Do kraja 2019, mislim da će statistika pokazati da se taj pozitivan trend nastavlja, čime sam veoma zadovoljan.

Zahvaljujući hrabrom i požrtvovanom radu policije imamo bezbjednosnu situaciju na zadovoljavajućem nivou. Takođe, bliska saradnja sa građanima učinila je da policija spriječi izvršenje mnogih krivičnih djela.

Rezultati koje ostvarujemo potvđuju snagu sistema bezbjednosti i odlučnost države da se obračuna sa organizovanim kriminalom. Posebno se nećemo štedjeti u borbi protiv ulične prodaje droge i nećemo dozvoliti nasilje nad ženama i djecom. Želim da poručim da u Crnoj Gori niko ne može i neće biti iznad zakona!

Često se u medijima pojavi informacija da su službenici policije prekoračili ovlašćenja. Da li se u tom dijelu preduzimaju mjere i koje?

NUHODŽIĆ: Slažem se sa Vašom konstatacijom. Ali, zato i postoje nadzorni i kontrolni mehanizmi sa nivoa Ministarstva, koji su u funkciji zaštite ljudskih prava i pravne države. Ako nemamo dovoljno odgovoran odnos, dovoljno senzibiliteta, ako nemamo potreban nivo tolerancije prema postupcima građana, čak i kada nam se čine neprimjerenim, kako možemo zahtijevati njihovo poštovanje, saradnju, povjerenje.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je, tokom 2018. i prvih osam mjeseci 2019. godine, nadležnim tužilaštvima dostavilo pet predmeta protiv 10 policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, dok je u 10 slučajeva predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 policijskih službenika. U ovoj godini, Etički odbor je imao u radu 30 predmeta, od čega je u 90 odsto slučajeva dato mišljenje da je u postupanjima policijskih službenika došlo do kršenja Kodeksa policijske etike. Ovi podaci su jasna poruka da nijedan pripadnik policije ne može biti zaštićen od odgovornosti zbog nezakonitog rada.

Da li treba pooštriti kaznenu pofitiku i u slučaju napada na službenike policije?

NUHODŽIĆ: Kada su u pitanju napadi na pripadnike policije, ne primjećujem da se značajno promijenila praksa izricanja minimalnih ili kazni ispod minimuma.

Plašim se da takvom praksom pokazujemo da nije tačna teza da je napad na policajca napad na državu, koji često, boreći se protiv kriminala, rizikuje svoj i živote članova svoje porodice. Lično ću i dalje insistirati na oštrijoj i snažnijoj reakciji pravosudnih organa, da kao društvo i država, pokažemo da napade na policajce nećemo tolerisati. Uvjeren sam da je to jedan od važnih segmenta zaštite svih onih časnih policajaca, koji moraju računati na zaštitu od države da bi bili motivisani, od integriteta i, u konačnom, to je način da potvrdimo da, kao sistem, štitimo dostojanstvo profesije koju su izabrali.

Citiraćemo Vaše riječi: “Bezbjednost jedne zemlje započinje na njenoj granici”. Kakvi su kadrovski i materijalni kapaciteti koji stoje na raspolaganju Vašem resoru da možete kvalitetno odgovoriti izazovima koji su posebno izraženi u vremenu migrantske krize?

NUHODŽIĆ: Iako se Crna Gora ne nalazi na glavnim evropskim migrantskim rutama, sigurna i bezbjedna granica je imperativ u našem radu. Zato u kontinuitetu preduzimamo aktivnosti na modernizaciji infrastrukture na graničnim prelazima, boljoj tehničkoj opremljenosti i obučenosti Granične policije, u skladu sa standardima Šengena i Šengenskim akcionim planom. Uz značajnu podršku Vlade i Evropske unije, izvršili smo nabavku najsavremenijih televizijskih i termovizijskih kamera kojima se, uz radare na Crnom vrhu i Obostniku, obezbjeđuje puni nadzor zelene i plave granice.

Pored zajedničkih patrola sa susjednim zemljama, uspostavili smo i mješovite patrole sa Vojskom Crne Gore, na granici sa Albanijom. Posebno je važna činjenica da ću 7. oktobra, u Luksemburgu, zajedno sa komesarom EU, Dimitrisom Avramopulosom, potpisati Sporazum o saradnji sa FRONTEX-om, što će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

Crnogorske granice su bezbjedne i zaštićene. Sada ih ne štitimo samo mi. Crna Gora je članica NATO-a. Znači da bi svaki, eventualni, bezbjednosni izazov sa kojim mi ne bismo mogli uspješno da se suočimo bio predmet brige naših 28 saveznika.

Portal Analitika