Društvo

Nacionalni okvir interoperabilnosti za elektronsku razmjenu podataka između organa javne uprave

U okviru ovogodišnjeg Infofest-a 2019 održana je prezentacija "Nacionalni okvir interoperabilnosti (NOI) u cilju elektronske razmjene podataka između organa javne uprave", saopštilo je Ministarstvo javne uprave. 
Nacionalni okvir interoperabilnosti za elektronsku razmjenu podataka između organa javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

Načelnica za interoperabilnost registara i normativne poslove Ministarstva javne uprave Bojana Bajić predstavljajući Nacionalni okvir interoperabilnosti, kao krovni dokument, istakla je da je cilj interoperabilnog povezivanja registara i informacionih sistema, olakšavanje pristupa uslugama javne uprave krajnjim korisnicima.

"Uspostavljanjem interoperabilnosti generiše se proces unapređenja usluga koje pružaju organi, a koji počinje unapređenjem interne komunikacije između samih organa javne uprave, korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija. Ovaj proces se zaokružuje usklađenim pristupom interoperabilnosti za organe koji sarađuju u zajedničkom pružanju javnih usluga", kazala je Bajić.

Ona je napomenula da je u cilju unapređenja komunikacije među organima, i ispunjavanja normirane obaveze organa da dokumenta pribavljaju po službenoj dužnosti, uspostavljen Jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka između državnih organa i organa državne uprave (GSB) koji je i propisan Zakonom o elektronskoj uprave u cilju stvaranja boljih uslova za rad efikasne javne uprave i eliminisanja barijera za dalji razvoj elektronske uprave u Crnoj Gori, kao i podrške interoperabilnosti elektronskih registara i informacionih sistema.

"Cilj je da svi informacioni sistemi koji postoje u javnoj upravi, sistemi kojima kroz zahtjev za pružanje usluga pristupaju građani i privreda među sobom, budu interoperabilno povezani i obavljaju svoje funkcije u pozadini, odnosno da krajnji korisnik ne vidi šta je sve potrebno da bi obavio svoju uslugu.

Kada građanin podnese zahtjev da svi podaci koji su potrebni za realizaciju zahtjeva budu prikupljeni po službenoj dužnosti, automatski. Koncept je da građani budu rasterećeni nepotrebnog dostavljanja informacija koje država i lokalne samouprave već imaju, već da se te informacije razmjenjuju po službenoj dužnosti", istakla je Bajić.

Donošenjem Nacionalnog okvira interoperabilnosti kao strateškog dokumenta javne uprave za podršku sprovođenju interoperabilnosti, definišu se pravila i način uspostavljanja interoperabilnosti, kako bi se ispoštovala evropska dimenzija pružanja javnih elektronskih usluga, poštujući politiku bezbjednosti, privatnosti, čuvanja i arhiviranja svake od uvedenih usluga i elektronskih zapisa, bez nametanja specifičnih tehnoloških rješenja, zaključeno je u saopštenju. 

Portal Analitika