Društvo

Apoteke povukle ranitidin i ranisan

Na crnogorskom tržištu više se ne mogu kupiti ranitidin i ranisan, ljekovi za bolesti želuca. Pobjedi je juče u apotekama Montefarma i više privatnih apoteka koje smo obišli rečeno da su još u četvrtak, 26. septembra, dobili nalog nadležnih da iz prodaje povuku ranitidin, a sjutradan i ranisan. Agencija za ljekove saopštila je u petak da je na zahtjev Evropske komisije (European Commission - EC), Evropska Agencija za ljekove (European Medicines Agency - EMA) počela procjenu ljekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su testovi pokazali da neki od njih sadrže nečistoću N-nitrozodimetilamin (NDMA).
Apoteke povukle ranitidin i ranisan
PobjedaIzvor

- NDMA je na osnovu ispitivanja koja su sprovedena na životinjama klasifikovan kao vjerovatni humani karcinogen koji bi u količinama većim od onih koje se smatraju bezbjednim, mogao povećati rizik od pojave karcinoma. Ova supstanca je prisutna i u određenoj hrani (kao što je meso, mliječni proizvodi i povrće) i vodi, međutim ne očekuje se da je štetna kada se unosi u vrlo malim količinama – piše u saopštenju.

 Istakli su da je EMA počela da proučava podatke kako bi se procijenilo jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kojim rizikom od NDMA, o čemu će javnost biti informisana. Ljekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, podsjetili su oni, koriste se za liječenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kisjeline u želucu, kao što su gorušica i čir. Dostupni su kao ljekovi koji se izdaju bez recepta i ljekovi koji se izdaju na recept. - Odluka o dobrovoljnom povlačenju je donijeta zbog sumnje u eventualno prisustvo nečistoće NDMA u aktivnoj supstanci ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd. Indija – piše u saopštenju.

Na tržištu Crne Gore, navode iz Agencije, dostupne su serije drugih ljekova sa istom aktivnom supstancom proizvedenom od drugog proizvođača, kao i drugi ljekovi koji se koriste za liječenje istih stanja kao i ranitidin. - Za sve informacije u vezi sa daljim liječenjem pacijenti treba da se obrate svom ljekaru – saopštili su oni.

Portal Analitika