Društvo

Boris Vukićević predsjednik

Na konstitutivnoj sjednici Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore dr Boris Vukićević izabran je za predsjednika, a dr Dragana Kuković biće njegova zamjenica, saznaje Pobjeda.
Boris Vukićević predsjednik
PobjedaIzvor

Na elektronskoj sjednici Senata, krajem prošle sedmice, formiran je Etički odbor od devet članova koji će da funkcioniše umjesto Suda časti, kako je to propisano Zakonom o akademskom integritetu. Na Etičkom odboru je nakon toga bilo da održi sjednicu i izabere predsjednika.

IZAZOVI

Vukićević, koji je obavljao posao i predsjednika Suda časti, rekao je juče za Pobjedu da će nastaviti kao i do sada da ,,pristupaju svakom predmetu odgovorno i temeljno u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu i Etičkim kodeksom“.

- Na nama je još veća odgovornost s obzirom na to da imamo šire nadležnosti, ali ćemo se truditi da, kao i do sada, svakom predmetu koji se nađe pred Odborom pristupamo odgovorno i temeljno - kazao je on. Etički odbor će, istakao je Vukićević, dijelom raditi isti posao koji je radio Sud časti, u smislu prvostepene nadležnosti za razna pitanja kršenja akademskog integriteta. - S druge strane, novina je da će Etički odbor biti nadležan i za kršenja akademskog integriteta koja se odnose na plagijat, fabrikovanje, falsifikovanje, citiranje van konteksta i poklonjeno autorstvo ukoliko je odbranjen rad, stečena kvalifikacija, odnosno počinjen drugi oblik kršenja akademskog integriteta na Univerzitetu Crne Gore (nije nadležan za oblike plagijarizma počinjene izvan Crne Gore, što je u nadležnosti Etičkog komiteta kog imenuje Vlada, na državnom nivou).

Potrebno je naglasiti da je do sada Sud časti bio i drugostepena instanca za prijedloge koji se odnose na kršenje akademskog integriteta koji su bili u njegovoj nadležnosti, dok je sada za sve predmete drugostepena instanca Senat Univerziteta – kazao je Vukićević. On je precizirao da za razliku od dosadašnjeg rješenja koje je bilo da postupak utvrđivanja plagijata sprovodi komisija koju imenuje Senat, a na osnovu toga Senat donosi odluku, Etički odbor će ubuduće imenovati tu komisiju, a potom donijeti odluku. Univerzitet Crne Gore je, prema Zakonu o akademskom integritetu, do 27. septembra imao rok da formira ovo tijelo.

ČLANOVI

Većina članova koja je bila u Sudu časti izabrana je da čuva akademski integritet i u novom tijelu – Etičkom odboru. Među novim članovima, kojih nije bilo u Sudu časti, su redovni profesor na Medicinskom fakultetu dr Mileta Golubović, sekretar na Fakultetu političkih nauka Sekule Raičević i Bojan Drljević sa Arhitektonskog fakulteta, kojeg je izabrao Studentski parlament. Osim prorektora UCG i vanrednog profesora na Fakultetu političkih nauka dr Borisa Vukićevića, ostali novi-stari članovi su: redovna profesorica na Građevinskom fakultetu dr Marina Rakočević, naučni savjetnik u Istorijskom institutu dr Dragana Kujović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu dr Miroslav Doderović, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji mr Predrag Janković i docent na Prirodno-matematičkom fakultetu dr Božidar Popović.

U tijelu koje će da brine o akademskom integritetu više nijesu redovni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Miroslav Kezunović i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Filip Vukmirović, koji su ranije bili u Sudu časti. Etički odbor se bira na period od tri godine, osim predstavnika studenata koji se bira na period od jedne godine. Prijedlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta može da podnese svako fizičko ili pravno lice.

Sud časti riješio sve predmete

Sud časti Univerziteta Crne Gore, koji je u petak ugašen, kako je Pobjedi kazao Boris Vukićević koji je obavljao funkciju predsjednika ovog tijela, u periodu od skoro dvije godine obrađivao je 17 predmeta i svi su riješeni. Vukićević je izabran za predsjednika Suda časti krajem 2017. i kaže da su tada naslijedili sedam nezavršenih predmeta.

- Pored tih sedam, imali smo još deset novih. Svi predmeti su riješeni. Donijete su dvije javne osude objavljene u Biltenu, jedna javna osuda objavljena na Senatu (kao rezultat objedinjavanja dva predmeta), jedna javna opomena, dok su u četiri slučaja donijete odluke da osoba protiv koje je pokrenut prijedlog nije odgovorna. Sedam puta je prijedlog odbijen zbog nenadležnosti ili odbačen, a jedna odluka o javnoj opomeni je potvrđena u drugostepenom postupku – rekao je on.

Sud časti je, u tom sazivu, prema njegovim riječima, sve odluke, bilo na sjednici Suda u kompletnom sastavu, bilo u sudskim vijećima, donosio jednoglasno. - Ni na jednu odluku koju smo donijeli tokom ovih nešto manje od dvije godine nije uložen prigovor – istakao je Vukićević. Dodaje da su radili najbolje što su mogli. - Nije ostavljen nijedan nezavršen postupak Etičkom odboru, tako da je zadatak koji nam je povjeren ispunjen – kazao je on.

Portal Analitika