Društvo

Većina uz Stankovića

Članovima Tužilačkog savjeta prezentovan je dio dokaza u istrazi koja se vodi protiv optuženog Duška Kneževića i službenika Tužilaštva Nenada Vujoševića, a u slučaju u kojem Knežević pokušava da diskredituje Stankovića audio snimcima svojih razgovora sa Vujoševićem u kojima se tvrdi kako je podmićivao Stankovića – kazao je Pobjedin izvor
Većina uz Stankovića
PobjedaIzvor

Tužilački savjet juče je održao još jednu vanrednu sjednicu koju je sazvao vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, a na kojoj se raspravljalo o tome da li ovo tijelo treba njega da izabere za vršioca dužnosti prvog čovjeka tužilačke organizacije, nakon što mu 7. oktobra istekne mandat, i dobio je, kako saznajemo, većinsku podršku.

- Članovima Tužilačkog savjeta prezentovan je dio dokaza u istrazi koja se vodi protiv optuženog Duška Kneževića i službenika Tužilaštva Nenada Vujoševića, a u slučaju u kojem Knežević pokušava da diskredituje Stankovića audio snimcima svojih razgovora sa Vujoševićem u kojima se tvrdi kako je podmićivao Stankovića – kazao je Pobjedin izvor.

RASPRAVA

Kako saznajemo, pojedini članovi Tužilačkog savjeta iznijeli su stav da Stanković, nakon što je upleten u ovu aferu, ne bi trebalo da bude izabran za vršioca dužnosti vrhovnog tužioca. - Poslije rasprave koja je trajala tri sata većina je dala podršku Stankoviću. Preovladao je stav da ne treba kriminalci da smjenjuju čelnike institucija, nego treba da se krivično-pravno gone – rekao je naš izvor.

Nakon sjednice izdato je kratko saopštenje u kojem je navedeno da „polazeći od Ustavne nadležnosti Tužilačkog savjeta da obezbjeđuje samostalnost Državnog tužilaštva, Tužilački savjet se detaljnije informisao o aktuelnim događajima i do sada preduzetim radnjama, te zatražio nezavisnu, nepristrasnu i efikasnu istragu, dajući punu podršku državnotužilačkoj organizaciji u cilju istraživanja predmetnog događaja“.

U petak je, takođe, održana vanredna sjednica Tužilačkog savjeta, a jedina tačka dnevnog reda bila je izbor vršioca dužnosti vrhovnog tužioca. Ispostavilo se, međutim, da se vršilac dužnosti ne može birati dok je prvi čovjek tužilačke organizacije u mandatu.

- Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta odložena je zbog mišljenja dijela članova Tužilačkog savjeta da je preuranjeno donošenje odluke o izboru - određivanju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer nije isteklo vrijeme na koje je izabran vrhovni državni tužilac – saopšteno je nakon sjednice. Pobjedi je ranije više izvora saopštilo da će Stanković kao vršilac dužnosti ostati na čelu tužilačke organizacije još godinu, te da na izbor „apsolutno nikakvog uticaja neće imati afere koje otvara Duško Knežević“, odbjegli crnogorski biznismen, koji je optužen za više teških krivičnih djela.

- Vršilac dužnosti moći će da bude izabran isključivo po isteku mandata aktuelnom vrhovnom državnom tužiocu. Bira se isključivo iz reda zamjenika, a to znači da će i Stanković biti „u igri“, jer istekom mandata on po automatizmu ostaje tužilac i to na poziciji zamjenika – kazao je ranije jedan od izvora Pobjede.

PODRŠKA

Podršku Stankoviću dale su i kolege. U petak je Udruženje tužilaca saopštilo da „povodom tendencioznih i neutemeljenih serija napada na Državno tužilaštvo Crne Gore i najviše predstavnike ovog državnog organa, kao strukovno udruženje čiji su članovi državni tužioci“, izražavaju ozbiljnu zabrinutost u odnosu na pojedine javno iznijete stavove prema ukupnoj tužilačkoj organizaciji.

- Udruženje državnih tužilaca Crne Gore jedinstveno je u stavu da lica sa potjernice koja se skrivaju od nadležnih državnih organa, bez obzira na podršku koju dobijaju sa različitih adresa, niti bilo ko drugi, neće uspjeti u namjeri da Državno tužilaštvo skrenu sa osnovnog zadatka i spremnosti da se obračuna sa svim vidovima kriminala i da privede pravdi sve učinioce krivičnih djela – poručili su oni u saopštenju koje je potpisao predsjednik Veselin Vučković.

 Ističu da kao strukovno udruženje imaju moralnu obavezu i profesionalnu potrebu da jedinstveno i odlučno podrže vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kao časne profesionalce i da saopšte stav – da borba protiv kriminala nema alternativu. Odbjegli crnogorski biznismen i bankar, u međuvremenu, nastavlja da „zasipa“ javnost snimcima svojih razgovora u pokušaju da dokaže kako je Stanković, navodno, godinama bio na njegovom platnom spisku. Stanković je to kategorično negirao, kao i Kneževićev sagovornik sa snimaka – sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević, kojeg je, inače, Stanković postavio na tu poziciju. Iako je Vujošević u razgovorima koje je Knežević snimao tvrdio da je davao Kneževićev novac Stankoviću i drugim tužiocima, pred istražiteljima je, nakon hapšenja, sve negirao.

Tvrdi kako je samo zamajavao Kneževića. Iako dio javnosti smatra da Stanković zbog ovakve afere ne smije da ostane na čelu tužilačke organizacije, sudeći prema više izvora Pobjede, on će biti izabran, a sam je poručio da se „neće povući pred licima sa potjernica“. - Nema povlačenja pred podmetanjima lica sa potjernice i onih koji podržavaju napade na lični i profesionalni integritet i autoritet. Čitav svoj dosadašnji životni i radni vijek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju, kad za to dođe vrijeme - rekao je Stanković u izjavi za dnevnik Dan.

Portal Analitika