Politika

Brajović: Profesionalni mediji ključ demokratije (VIDEO)

Kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji su ključni za funkcionisanje svake demokratije i temelj su društva, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na otvaranju Cetinjskog parlamentarnog forum.
Brajović: Profesionalni mediji ključ demokratije (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnjeg CPF je "Parlament i mediji – realnost uzajamnih očekivanja".

Brajović je kazao da je uloga Skupštine da stvori uslove za rad medija, a da je na medijima sa druge strane da svoju moć ne zloupotrebljavaju.

“Parlamenti treba da budu otvoreni prema medijima, a mediji treba da se jednako i profesionalno odnose prema različnitim politikama i da nepristrasno izvještavaju”, naveo je Brajović.

Brajović kaže da je u interesu parlamenta i poslanika da njihov rad bude vidljiviji, kako bi vjerodostojno predstavljali građane i opravdali ukazano povjerenje.

“Svi mi imamo različite stavove, političke orijentacije i ciljeve. Na drugoj strani, medijski prostor u kome se odvija politički dijalog, utiče na sazrijevanje cjelokupnog društva i mediji dijele odgovornost za stvaranje povoljnog ambijenta za iskazivanje mišljenja i različitosti. Stoga su kredibilni, odgovorni i profesionalni mediji ključni za funkcionisanje svake demokratije i temelj su slobodnog društva,” kazao je Brajović.

I Evropa je, kaže Brajović, postavila zahtjevan zadatak ragionu - stvoriti bolje uslove za rad medija.

Izgradnja demokratskog društva proces je, kaže Brajović, koji počiva na dijalogu, zahtijeva slobodu govora i izražavanja, poštovanje različitosti mišljenja i stavova.

“Skupština Crna Gore održava kontinuitet otvorene institucije, koja i ovom prilikom pokreće aktuelne teme od društvenog značaja. Naša namjera je da u promociji razmjene mišljenja, novih ideja, sučeljavanja stavova uvijek idemo naprijed. Ne samo kroz kulturu političkog dijaloga u okviru plenarnih sjednica ili rada u odborima, već i kroz forume kakav je ovaj regionalni - Cetinjski,” zaključio je Brajović.

Na CPF učestvuju poslanici i predstavnici medijskih kuća iz Crne Gore i regiona, predstavnici relevantnih međunarodnih i nevladinih organizacija, akademske zajednice i diplomatskog kora.

 

Portal Analitika