Abiznis

Novom opremom do pouzdanije procjene

Kako bi se zadovoljili savremeni načini rada i poslovanje, kao i sve zahtjevnije potrebe korisnika, moraju se pratiti dostignuća iz oblasti elektroenergetike. Tehničari i inženjeri Crnogorskog elektrodistirbutivnog sistema CEDIS često su učesnici seminara i skupova gdje se prate nove tendencije iz ove oblasti, kao i mogućnosti primjene u našim uslovima.
Novom opremom do pouzdanije procjene
Dnevne novineIzvor

Jedna takva prezentacija održana je protekle sedmice u prostorijama CEDIS-a. Inženjeri i tehničari imali su priliku da prisustvuju prezentaciji najnovijeg ispitnog vozila marke Baur, koju su organizovale firme Elektromontaža i Eltech, inače zastupnici toga brenda kod nas.

“Predstavnik kompanije Baur, Mark Tarvi, prezentovao je mogućnosti novog ispitnog vozila ‘titron’ Turvi nam je pokazao čitav niz proizvoda koji se koriste kako za ispitivanje energetskih kablova, tako i ostalu visokonaponsku opremu. Konkretno, novina u toj oblasti su mogućnosti procjene stanja izolacije postojećih kablovskih vodova koji se označavaju kao tanges delta gubici kao i određivanja potencijalnih kvarova na njima, takozvanih parcijalnih pražnjenja. Kod nas je nabavka tih proizvoda već u planu”, kazao je glavni inženjer za ispitivanje u CEDIS-ovoj Službi za ispitivanje i relejnu zaštitu, Marko Mugoša.

 

baur2

 

On je dodao da je CEDIS još 1996. godine kupio prvo ispitno vozilo, takođe od proizvođača Baur, koje je i dan danas u odličnom stanju i sa kojim se mnogo radi. Takođe, CEDIS je sredinom 2017. godine investirao u novo ispitno vozilo koje predstavlja posljednju generaciju ovakve opreme na evropskom tržištu. Ono je umnogome osavremenilo i olakšalo ovaj izuzetno odgovoran i važan posao u održavanju mreže.

Novom ispitnom opremom upravlja se pomoću računara koji automatizuje značajan dio posla, što je znatno pojednostavilo, olakšalo i ubrzalo sam proces ispitivanja kablova i ostale opreme. Njime je omogućena pouzdana procjena stanja izolacije ispitivanog kabla kao i stanja plašta. Na taj način se dobijaju važne informacije o samom kablovskom vodu, što znatno povećava njegov eksploatacioni vijek i povoljno utiče na kvalitet cijele mreže.

“Baur je renomirani proizvođač opreme za ispitivanje, koji je zastupljen u cijelom svijetu još od 1945. godine, kada su počeli prodaju prvih mjerno-ispitnih uređaja. Imaju veoma razvijen sistem rješenja na polju ispitivanja izolacije ulja transformatora”, dodao je Mugoša

 

baur

 

U današnje vrijeme prosto je nemoguće funkcionisati u elektrodistributivnom sistemu bez upotrebe ispitno-mjernih vozila. Skoro da i nema dana kada ne dođe do kvara na nekom visokonaponskon kablu, a da se otkrije tačno mjesto kvara ispod zemlje bez takvih sistema bilo bi nemoguće. Zato je njihova uloga u svakodnevnoj upotrebi značajna za sve – kako korisnike, tako i za cijelo društvo.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici CEDIS-a, zatim Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Komunalnih usluga iz Podgorice.

NEOPHODNO PRAĆENJE TRENDOVA

Mnogo toga se već koristi u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore naročito ona dostignuća koja se odnose na praćenje trendova u primjeni nove opreme.

“Svaki proizvođač ima različitu opremu koja se ugrađuje u naš sistem. Sa tom opremom je neophodno dobro znati rukovati, da bi se iz nje izvukao maksimum. Zato se i organizuju edukacije, prezentacije i obuke za korišćenje nove opreme. Putem tih edukacija i stečena teorijska znanja se bolje primjenjuju u praksi”, potcrtali su iz CEDIS-a.

Portal Analitika