Politika

Politički subjekti obavezni su da poštuju državu i Ustav

Politički subjekti obavezni su tokom izborne kampanje da čuvaju ugled i dostojanstvo crnogorske države, njenog Ustava i državnih simbola, kao i njenog izbornog zakonodavstva, te da ne narušavaju lični integritet i moralni kredibilitet političkih suparnika, navodi se u Nacrtu kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, kojeg je radila Radna grupa 6 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.
Politički subjekti obavezni su da poštuju državu i Ustav
PobjedaIzvor

Nacrtom, u koji je Pobjeda imala uvid, propisano je da je kodeks etičkog ponašanja u izbornim kampanjama skup principa, standarda i pravila ponašanja političkih subjekata, koji se zasniva na načelima nezavisnosti, odgovornosti, javnosti rada, tolerantnosti, uvažavanju ljudskih prava i dostojanstva. Cilj kodeksa je da propiše slobodno, otvoreno i pošteno takmičenje u izbornom procesu, kritiku političkih suparnika zasnovanu na pravičnosti i istinitosti, kao i stvaranje uslova na osnovu kojih će građani Crne Gore moći da izaberu svoje predstavnike na pravičnim, slobodnim i transparentnim izborima u duhu atmosfere demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona.

Temeljne vrijednosti kodeksa, prema članu tri, su obaveza poštovanja crnogorske države i njenih simbola u toku izbornog procesa, poštenje, očuvanje časti drugoga, sloboda izražavanja, istinitost, pravičnost, trpeljivost i kultura dijaloga. Po kodeksu, nije dozvoljeno nasilje u izbornoj kampanji, širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i podsticanje rodne neravnopravnosti.

„Izbornu kampanju trebalo bi voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentovano, a u suprotstavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici“, navodi se u članu 3 Nacrta kodeksa.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika