Svijet

Komšić: Hrvatska negira genocid u NDH, a RS u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Željko Komšić, kazao je na sastanku s UN-ovim zvaničnikom da se u Hrvatskoj danas negira činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao što i bosanski Srbi odbijaju da priznaju genocid u Srebrenici, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Portal AnalitikaIzvor

Komšić se, kako se navodi, tokom dana u Njujorku, gdje je u službenoj posjeti, susreo s posebnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprječevanje genocida Adamom Diengom.

U razgovoru su obojica konstatovali da je neprihvatljivo negiranje zločina i genocida počinjenih tokom posljednjeg rata u BiH, navodi se.

"Komšić je istakao apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u saopštenju.

Komšić je izaslaniku generalnog sekretar UN prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s negiranjem i neprihvatanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca.

"Jedan genocid ne umanjuje niti relativizuje drugi", kazao je Komšić.

Sugerisao je da je potreban specifičan pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini i da se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa.

Komšić je pozvao generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i Adama Diengu da učestvuju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici 2020. godine.

Portal Analitika