Društvo

Uključiti institucije i NVO u vezi sa upravljanjem Solane

Zajednička saradnja svih članova Savjetodavnog tijela, odnosno institucija i NVO organizacija, sa Opštinom Ulcinj je neophodna za pitanje Solane i mogu doprinijeti uspješnoj realizaciji svih ključnih ciljeva u vezi sa upravljanjem najznačajnijim njenim vrijednostima.
Uključiti institucije i NVO u vezi sa upravljanjem Solane
Portal AnalitikaIzvor

To je ocijenjeno na sjednici Savjetodavnog tijela za Solanu u Ulcinju.

Članovi Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu, razmijenili su informacije o najznačajnijim aktivnostima koje su realizovane. Odnosi se na aktivnosti Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore kao privremenog upravljača prostorom ulcinjske Solane i produženje Ugovora o zakupu do avgusta 2020. godine, aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i opštine Ulcinj koje se odnose na proglašenje solane zaštićenim područjem Parkom prirode, te postavljanje Ulcinjske solane na Svjetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja – Ramsar listu.

Takođe su na Sjednici sagledani dalji koraci i zakonske obaveze koje se odnose na formiranje budućeg preduzeća čiji je osnivač opština Ulcinj, a koje će biti zaduženo za upravljanje Parkom prirode, odnosno prostorom Solane.

Saopšteno je da će Savjetodavno tijelo za Solanu uputićti inicijativu opštini Ulcinj o neophodnosti formiranja radnog tijela čiji će predstavnici doprinijeti kvalitetnom funkcionisanju budućeg preduzeća Parka prirode. Istovremeno je istaknut značaj saradnje svih subjekata kada je riječ o izradi petogodišnjeg plana upravljanja ovim zaštićenim područjem.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, produžilo je Ugovor o zakupu Solane na još jednu godinu počev od 24. avgusta.

Portal Analitika