Društvo

Irinej u Podlastvi: “Radost Crne Gore i cijelog srpstva”

Na svečanaoj akademiji obilježavanja, kako su naveli organizatori, osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, sinoć u manastiru Podlastva u Budvi patrijarh srpski Irinej kazao je da nije umrla vjera u Crnoj Gori, te da se vidi da su crkve okitile prostore, oživjelo sveštenstvo:
Irinej u Podlastvi: “Radost Crne Gore i cijelog srpstva”
Radio JadranIzvor

– To je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje. Živa je naša vjera, ovo je veliko ohrabrenje za cijelo srpstvo. Ovo što je vjekovima sejano na ovim prostorima, ne može se uništiti ni dekretom ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji će se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovjek ne može uništiti”, poručio je patrijarh, dodajući da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i “cijelog srpstva”.

Dolazak patrijarha veliki je dar božiji, kazao je u besjedi Mitropolit SPC Amfilohije, podsjećajući da je ovdje dolazio i Sveti Sava i svi patrijarsi “u ovu sadašnju Crnu Goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca”.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

 Organizacioni odbor, na čijem se čelu nalazi Mitropolit crnogorsko-primorski  SPC Amfilohije, organizuje dvodnevne svečanosti povodom osam vjekova autokefalnosti SPC i 1.500 godina manastira Podlastva.

Patrijarh Irinej će danas na liturgiji osveštati paraklis Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

U podne je predviđena „Trpeza ljubavi“ za oko 2000 vjernika, uz kulturno-umjetnički program.

Portal Analitika