Društvo

Svaka grana vlasti zasebno da rješava stambene i druge potrebe

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije predložio je juče formiranje Radne grupe za izmjenu zakonodavnog okvira za dodjelu svih vidova materijalnih davanja prema javnim funkcionerima i službenicima u Crnoj Gori, na centralnom i lokalnom nivou. 
Svaka grana vlasti zasebno da rješava stambene i druge potrebe
Nova PobjedaIzvor

Ovaj prijedlog će, saznaje Pobjeda, u ponedjeljak biti zvanično upućen Vladi i Skupštini. Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović kazao je da bi Radna grupa obuhvatala predstavnike Vlade (Ministarstva pravde, javne uprave i finansija), Skupštine, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Zajednice opština.

 - U cilju otklanjanja sumnje u postojanje eventualnog sukoba interesa, a prevashodno zbog obezbjeđivanja nezavisnosti u radu institucija i nosilaca javnih funkcija, te zaštite ustavnosti i zakonitosti, kao i principa odvojenosti podjele izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, Savjet ASK inicira da nadležni organi izvrše preispitivanje i dopunu relevantnih zakona i drugih pravnih propisa, kako bi se obezbijedilo da se postupak rješavanja stambenih i drugih materijalinih potreba javnih funkcionera vrši u okviru svake grane vlasti zasebno, bez međusobnih uticaja. 

Takođe, smatramo da se buduće aktivnosti u ovoj oblasti moraju zasnivati na veoma precizno definisanim pravilima, kriterijumima i postupcima, koji će otkloniti sve eventualne rezerve javnosti i zainteresovanih struktura prema rezultatima ovog procesa, rekao je Radulović na juče održanoj sjednici Savjeta ASK. Radna grupa, dodao je Radulović, trebalo bi da bude formirana u što kraćem roku i da u roku od šest mjeseci nakon formiranja ponudi na uvid detaljne izmjene zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast. Radulović je predložio da po jedan predstavnik Agencije i Savjeta budu prisutni kao posmatrači u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva i imaju uvid u rad te radne grupe. On je predložio da ispred Savjeta član tog tima bude Zlatko Vujović, dok bi Agencija predložila svog predstavnika. 

- Ne možemo fizički biti stalno prisutni tamo, ali taj tim od dvije osobe može da bude vrsta komunikacionog kanala sa radnom grupom i da izvještavaju o svim promjenama koje bi eventualno mogle uticati na budući rad Agencije i da, ukoliko se bude dolazilo do rješenja koja su u koaliziji sa onim što bi Agencija mogla da radi, radnoj grupi na vrijeme upute primjedbe i komentari - obrazložio je Radulović. 

Članica Savjeta Goranka Vučinić rekla je da je prijedlog Radulovića u koliziji sa onim što su radili u prethodnom sazivu Savjeta i objasnila da je predsjednik Agencije Sreten Radonjić već obrazovao radnu grupu koja radi sa članovima Odbora. - Ljudi koju učestvuju u toj radnoj grupi prenose informacije Odboru za izborno zakonodavstvo i mislim da sada imamo dupliranje učešća članova Savjeta po istom zadatku kazala je Vučinić. Radulović je odgovorio da to ne vidi kao dupliranje i da bi mogli smo da dobiju dodatni kvalitet i ekspertize na dva nivoa.
 

Portal Analitika